Leven in de brouwerij…..

vakmanschap is meesterschap.....

In dit huis wonen bierliefhebbers. Alles met mate, hoor. Ze zijn wel verknocht aan hun merk, dat zijn oorsprong in de Achterhoek heeft. Zo nu en dan wordt er wel eens iets buitenissigs geprobeerd, maar dat is het dan weer nét niet. Geen echte avonturiers. Wat dat betreft kunnen ze in september hun horizon verbreden, want dan is hier in Apeldoorn een Bierfestival dat, zo zeggen de organisatoren, “van nationale allure is en zijn weerga niet kent”. Dat je het maar even weet.

Zo’n vijftig uit de Benelux afkomstige, merendeels kleine, brouwerijen komen dan hun bier presenteren. De vrijdag voor dat biergebeuren op zondag is er een smartlappenfestival. Vonden ze zeker een mooie combinatie: zat- en smartlappen. Hoewel, ze willen het wel chic houden, hoor! Het heet dan wel een bierfestival, maar het is een bierproeverij. En dat is wel wat anders dan ongeproefd naar binnen klokken, zeg nou zelf.

Wij maken wel eens ’n wijnproeverij mee, zo eens in de tig jaar, en sorry, maar dan moet ik soms zo vréselijk lachen om de mensen, die zo verschrikkelijk serieus bezig zijn om hun bodempje wijn te laten “walsen” in het glas (ik heb goed opgelet, hè?), even met hun neus erboven, slokje laten rond gaan in de mond en dan vooral niet doorslikken, maar uitspugen! (Vind ik een goor gezicht trouwens! Maar weinigen doen dat echt netjes.) Daarna gaan ze ineens veel deftiger praten dan normaal en geven commentaar: “rond op de tong”, “het hangt in de huig” en hebben ze het over de “afdronk”.

Ik wil dat niet belachelijk maken of zo, maar ik vind het wel cabaret, hoor! Omdat ik er geen verstand van heb en ik slik mijn bodempjes wijn ook dóór, daar komt het natuurlijk ook van. En of het nou van een kruidenier komt of van een duur château, aan mij heb je niks om dat uit te vinden. Ik herinner me trouwens wel, dat er eens een goedkoop supermarktwijntje als beste uit de test is gekomen en toen waren er heel wat kenners bij!

Nou ja, ze gaan hier op 4 september aan het bier in Apeldoorn. En hoe was de uitdrukking ook al weer? “Wijn op bier geeft plezier” en “Bier op wijn geeft chagrijn”. Dus als ze de goeie volgorde maar aanhouden, dan kan het nog gezellig worden……

6 reacties op “Leven in de brouwerij…..

 1. Brillie

  maart 23, 2005 at 11:20pm

  Het grappige is, alles wat leuk is in de stad, weet de gemeente snel weer te verbieden. Of door stomzinnge regels onmogelijk te maken.

 2. els

  maart 24, 2005 at 12:27am

  Uit niets blijkt, dat dit verboden gaat worden, hoor!

 3. Noud!

  maart 24, 2005 at 7:27pm

  Ik heb me ooit laten certellen, dat die spreekwoorden niet geheel kloppen. Dat ze meer gaan over je portomonnee. Bier na wijn geeft venijn, als in, als je overgaat van wijn op bier, heb je dus geen geld meer genoeg. Wijn na bier geeft plezier, precies andersom dus.
  Persoonlijk wordt ik alleen ziek van rode wijn, maar witte droge wijn, smikkelendesmul.
  /me pakt een Jupiler.

 4. els

  maart 24, 2005 at 11:20pm

  Hé, leuke uitleg! Ik heb inderdaad altijd gedacht, dat het sloeg op de verwerking via de spijsvertering en dat is grote onzin natuurlijk!Door elkaar is door elkaar in welke volgorde dan ook. Vertering via je portemonnee is logischer….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)