From Russia with love….?

zo een dus.....

Doordat ik zie dat Lars een link heeft opgedoken met enorme bouwwerken in Moskou, die wel ontworpen, maar nooit uitgevoerd zijn, moet ik even vertellen over de, voor ons doen, enorme Russische auto, die wij ooit hadden. Toen wij begin jaren zeventig in Groningen woonden zong mijn man in een koor, waarbij hij als “buurman”-tenor de directeur van een groot autobedrijf had, dat de Scaldia importeerde, een Russische auto.

Toen die man hoorde, dat wij op zoek waren naar een auto, waarmee wij ons gezin met vier kinderen konden vervoeren, maar waarvoor we niet al te veel te besteden hadden, bood hij ons een demonstratiewagen van zijn bedrijf aan. Een witte Scaldia, weinig kilometers op de teller uiteraard, altijd binnen gestaan, puntgaaf én voor een muzikale vriendenprijs.

Het wás ook een mooie auto. Om te zien. Alles op het dashboard in Russische lettertekens, dat was even gokken in het begin, maar alles went. Verder voelde ik, die hem moest rijden, me als een vrachtwagenchauffeur in de steppen van Centraal Azië. Hij stuurde als een zware tank, maar, zoals gezegd, alles went. Hij was ruim en dat hadden we nodig.

Toch hebben we er weinig plezier van gehad. Vooral als je niet veel verstand van auto’s hebt en van Russische in het bijzonder. Er was telkens weer iets anders, dat het niet deed en ik was toen nog niet zover, dat ik gewoon toegaf, dat we een miskoop hadden gedaan. Nee, ik dacht dat het mijn schuld was als er weer iets kapot was. Want je moest choken om te starten met dat ding, dat gebouwd was op Syberische winters, en het verwijt, dat ik ‘m “verzoop” zal best wel eens terecht zijn geweest, maar echt niet altijd.

Het was gewoon een rótauto. Een zwaar Russisch kreng. Ik was zó blij, dat we hem na een half jaar ellende konden verkopen aan de groentenboer voor een habbekrats. Ik heb getreurd om het geld, dat we kwijt waren en eigenlijk niet konden missen, maar heb staan juichen toen onze spinazievriend ‘m kwam halen.

Ik was, toen ik boven dat stukje van Lars al die gekke letters zag staan, weer even terug in de Scaldia Moskvitch……….

4 reacties op “From Russia with love….?

 1. Hansje

  april 19, 2005 at 12:20am

  Dus eigenlijk een auto die ook maar beter niet gebouwd had moeten worden… 😉

 2. CasaSpider

  april 19, 2005 at 12:21am

  Een Scaldia Moskvitch… dat kan nooit veel soeps zijn als je er direct een advokaat bijgeleverd krijgt… 😉

 3. Brillie

  april 19, 2005 at 6:23pm

  Weet je waarom ze een achterruit verwarming hadden? Dan konden je handen niet bevriezen, bij het duwen. Ook van toepassing op een LADA.

 4. helffer

  april 19, 2005 at 7:43pm

  Nooit van gehoord. Zal nu wel een collecters item zijn. Ken alleen de trabant, lada en skoda

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)