Natuurhistorie…….

mieters....!

Zo nu en dan heb ik last van acute nostalgie. Dan wil ik weten of iets of iemand nog bestaat. Zo was ik op zoek naar “Ons Honk”, een natuurvriendenhuis in Lage Vuursche, waar wij als kinderen in de vijftiger jaren met onze ouders vaak zijn geweest.

Zij waren toen leden van het “Instituut voor Arbeidersontwikkeling” kortweg “Het Instituut” genoemd. Veel oud-AJC-ers waren daar bij en als ik het zo bekijk, en als kind weet je dat natuurlijk niet zo, waren het dus behoorlijk rooie rakkers, die vader en moeder van ons. Idealisten waren het toen zeker. Het natuurvriendenhuis werd later van het Nivon, heb ik begrepen, en de kleur werd van uitsluitend rood nog wat meer groen. “Ons Honk” schijnt nu gesloten te zijn. Ik heb er nog wel een oude foto van gevonden uit die jaren en die roept veel herinneringen op.

Die foto stond op een “oude ansichten”-pagina van een soort veilingsite, waar je prentbriefkaarten kunt aanschaffen door er op te bieden. Ik weet niet precies hoe dat werkt, maar ik heb er ook geen behoefte aan om zo’n foto in het echt te hebben. Maar met een beetje doorklikken kwam ik een afbeelding tegen van de Singel in Bussum, waar wij hebben gewoond. Weliswaar een plaatje uit de dertiger jaren, terwijl wij er pas twintig jaar later woonden, maar toch leuk! En de laan, waar ik als jong kantoormeisje bij een uitgeverij heb gewerkt. Een kaart zonder auto’s, zoals ze allemaal zijn.

Paradijselijke door bomen geflankeerde lanen met zo hier en daar een paar starende kinderen vanwege de fotograaf, of een dame in lange jurk met hoed, die haar middagwandeling doet na de thee. Leuk hoor, zo is het dus geweest op de plekken, die wij hebben gekend. En zo wordt het nóóit meer. Is dat erg? Ach, ik denk het niet. Nou ja, een beetje misschien wel, vanwege de rust. Kom, ik ga “Joop ter Heul” maar weer es lezen……….

8 reacties op “Natuurhistorie…….

 1. Paula

  april 13, 2005 at 7:31pm

  Ik zocht naar Lage Vuursche Ons Honk en kwam dit tegen. In de jaren zestig gingen wij vaak met de natuurvrienden vereniging het Nivon naar Ons Honk. Leuke herinneringen. Ik en mijn vriendin Janneke zouden graag een reunie willen organiseren. Toch nieuwschierig hoe het de andere gegaan is. Leuk ook eens iets te lezen van een ander.
  groetjes Paula

 2. Janneke

  april 26, 2005 at 10:22am

  hallo,
  Dit is leuk, zonder dat ik het van mijn vriendin heb gehoord heb ik ook gezocht naar ons Honk en kwam haar reactie tegen op jouw site. Inderdaad willen wij heel graag een reunie organiseren en zijn ook heel benieuwd naar foto’s die mensen eventueel nog hebben, leuk om daar een collage van te maken en op een website te plaatsen.
  Groetjes Janneke

 3. andré

  mei 14, 2005 at 11:16pm

  Ben ik op zoek naar het Pluispad, kan ik helaas niets vinden, maar als ik in type “Ons Honk” kom je leuke dingen tegen zie hier.
  Ons Honk is nu Farm Eterna en wordt geexploiteerd ( hoop dat ik het goed schrijf) door oud NIVON leden, het Koos Vorrinkhuis ertegenover is nog het meeste bijgebleven, daar heb ik heel wat weekenden doorgebracht met mijn ouders, ook oud AJC-ers, helaas zijn ze er niet meer.Het Koos vorrinkhuis is door veel vrijwilligers in oude ( vernieuwd) luister hersteld en geeft ook nu weer gelegenheid voor weekenden zo ook Farm ETERNA. http://home.wxs.nl/~linte004/nederland/koos_vorrink.htm
  http://www.eterna.nl/
  Ben geen meisje dus las ook geen Joop ter Heul,maar gelukkig mijn vrouw wel en we hebben ze nog steeds.
  Als je me verteld hoe ik een foto kan invoegen zal ik de voorkant van het boekje het pluispad in voeren.

 4. Sandra

  december 10, 2005 at 4:09pm

  Goedemiddag,
  wat leuk om te lezen dat nog zoveel mensen zoeken naar ons honk. Zoals hierboven al staat heet “Ons Honk” nu Farm Eterna. Ik kan melden dat er vanaf januari nieuwe beheerders in komen. Ik en mijn partner Richard.
  Ik ben bezig een muur in te richten met de geschiedenis van Farm Eterna ofwel Ons Honk. Misschien kan ik via deze leuke site wat meer informatie krijgen?
  Met vriendelijke groeten en alvast bedankt
  Sandra en Richard

 5. Charles Heijmans

  oktober 10, 2009 at 6:08pm

  Het is wat laat maar hier toch nog een reactie. Ik ben in het bezit van vakantiefoto,s uit 1950 van Ons Honk en omgeving o.a.landgoed Drakenstein.
  Laat het mij weten als je interesse hebt, er staan n.l. ook veel personen en kinderen op.
  Charles Heijmans.

 6. Geert Wolting

  november 6, 2009 at 9:51pm

  Dag Charles,
  Wij zijn de eiganaren van Farm Eterna en hebben dit in 2000 van het Nivon gekocht; Sandra en Richard zijn hier niet meer wij exploiteren het weer zelf. ik heb zeker belangstelling voor foto’s van het voormalig Ons Honk.
  vrgr,
  Geert en Margriet Wolting

 7. charles

  augustus 13, 2010 at 6:11pm

  Na een slechte periode eindelijk een bericht van mij. Als je mij een email adres stuurt mail ik je de foto,s.
  vrgr. Charles.

 8. Geert Wolting

  september 27, 2010 at 10:25pm

  graag zie ik de foto’s tegemoet

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)