De Slegte is een goeie……

boekwerken.....

We krijgen een vestiging van boekhandel De Slegte hier in Apeldoorn en dat vind ik een leuk idee. Als we wel eens in Utrecht zijn of in Arnhem, waar er een is, dan kán ik er niet aan voorbij. Ik moet altijd even naar binnen. Dat is voor mijn braillelezende echtgenoot niet zo gezellig, maar hij gunt me mijn uurtje( want dat wordt het al gauw!) snuffelen bij De Slegte wel.

Ik heb er al heel wat boeken vandaan. En dan niet direct literatuur of zo, maar van die boeken, die elders hartstikke duur zouden zijn, door het prachtige fotomateriaal dat er in staat. Van die heerlijke “kijk”-boeken. Zo heb ik tuinboeken, interieurboeken, kookboeken, reisboeken, kunstboeken, muziekboeken, knutselboeken, quilt-en patchworkboeken, boeken over allerlei handwerktechnieken en bijvoorbeeld over Oud-Amsterdam. Kortom over onderwerpen, die hoewel de boeken qua uitgave wel gedateerd zijn, zelf niet aan veroudering onderhevig zijn of bijna niet.

Tenslotte blijft Oud-Amsterdam gewoon Oud-Amsterdam, wordt er aan tuinplanten wel es een nieuwe variant toegevoegd omdat kwekers dat nou eenmaal leuk vinden, maar moet je verstand van Romeinse cijfers hebben en echt goed kijken voorin om het jaar van uitgave als “lang geleden” te ervaren. Ik vind het mooi, dat De Slegte naar Apeldoorn komt.

Bovendien komt de winkel in een deel van de binnenstad, dat als erg rustig te boek (!) staat, omdat het niet “in de loop” ligt. Het noordelijke deel van de Hoofdstraat, grenzend aan het Caterplein, het uitgaansgebied waar het alleen in de weekends druk is vanwege de stappende jongelui. En, zo stond er in de krant als reden om het reeds jaren leegstaand en slecht te verhuren pand aan De Slegte te gunnen: ze hopen, dat de jongeren, die er ’s nachts langs lopen, de volgende dag als ze weer nuchter zijn, terugkomen om een boek te kopen. Afdeling culturele jeugdzorg van een projectontwikkelaar, ha, ha! Dat vond ik een rare overweging en daar moest ik wel erg om lachen, maar ja, ik lees ook teveel “kijk”-boeken, daar komt het van……….

3 reacties op “De Slegte is een goeie……

 1. Brillie

  mei 12, 2005 at 7:02pm

  In Den Haag kwam ik er ook vaak. Er was ook een leus: Als De Slegte het niet heeft… vergeet het dan maar.

 2. jan

  mei 12, 2005 at 7:16pm

  In Den Bosch is er sinds kort ook een. Voor je het weet moet je aan een nieuwe boekenkast 😉

 3. Hansje

  mei 12, 2005 at 8:03pm

  Hartstikke leuk voor je! Dat is een winkel waar ik écht nooit alleen maar voorbij kan lopen. Ik móet naar binnen (en kom vrijwel nooit met lege handen weer naar buiten).

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)