Links is gewoon handig…..

 een linksom gestemde gitaar klinkt hetzelfde....

Ze hebben in Amerika wetenschappelijk vastgesteld dat mensen die linkshandig zijn gebeurtenissen beter kunnen onthouden dan rechtshandigen. Terwijl die laatsten weer beter zijn in het onthouden van feiten. Dat komt door een bepaalde verbinding in de hersenen. Nu kan in mijn optiek een gebeurtenis best een feit zijn en andersom, maar ik denk dat ze bedoelen, dat links de Slag bij Nieuwpoort onthoudt en dat rechts dan weet, dat het in 1600 was. Zoiets.

Ik vind het wel boeiend om naar een linkshandig iemand te kijken als hij bezig is. Vooral met schrijven. De rare bocht waarin hij zijn hand moet houden, om visueel in contact te blijven met wat hij aan het doen is, lijkt me niet handig. Je moet in ieder geval een goede kwaliteit ballpoints kopen en het gebruik van een vulpen lijkt me lastig.

Onze jongens, die beiden linkshandig zijn, waar ze bij mijn weten nooit enige last van hebben gehad, hebben het geluk gehad, dat ze in een goeie tijd geboren zijn. De tijd, waarin kinderen links mógen schrijven en de school daar gewoon rekening mee houdt. En niet, zoals in mijn tijd, de linkerhand op hun rug gebonden werd om ze te dwingen hun rechterhand te gebruiken. In bepaalde kringen werd linkshandigheid zelfs als “duivels” gezien! Er schijnen trouwens heel wat stotteraars uit die behandelwijze te zijn voortgekomen. Zeggen ze, want er doen heel wat fabels de ronde over linkshandige mensen.

Zo zouden ze onhandig zijn. De uitdrukking “twee linkerhanden hebben” zou daar op wijzen. Nou, volgens mij is het hebben van twee rechterhanden minstens zo lastig. Ik heb dus twee handige zoons, geen echte klussers, hun vaardigheden liggen op een ander vlak, maar dat ze niet timmeren, metselen en verbouwen, bezigheden die met “handig zijn” worden verbonden, heeft met heel andere karaktereigenschappen te maken en niets met hun linkshandigheid. Die zou genetisch bepaald zijn.

Daar zou wel iets in kunnen zitten, want als hun vader brailleschrift zit te prikken, doet hij dat van rechts naar links en in spiegelbeeld. Hij maakt braille”kuiltjes” voordat hij de zaak omdraait om zijn tekst in puntjes van links naar rechts te kunnen lezen. Maar of je daar nou linkshandige kinderen van krijgt…..

Er zijn trouwens best veel bekende mensen linkshandig, zeg! Cruijff en Van Haneghem bijvoorbeeld, maar hoe zit dat met linksbenigheid dan? Ze hebben het in het voetbal altijd wel over een “linkspoot”, maar dat is dan wel de achterpoot natuurlijk. Hans van Breukelen is ook een linkshandige, hoewel ik hem toch wel vaak met twéé handen in de weer heb gezien. Arnold Vanderlijde, de bokser is ook links, maar dat was ook te zien aan zijn goeie linkse hoeken. Bij Tom Egbers zal ik toch eens kijken met welke hand hij zijn blaadjes verlegt. Jan des Bouvrie ontwerpt links, hoewel hij mij behoorlijk rechts lijkt, maar dat is zo maar een ideetje van mij.

Bij ons heeft nooit iemand last gehad van onze jongens, want we hebben altijd ronde tafels gehad toevallig, ik hou van ronde tafels. Geen gepor van ellebogen en er kan altijd iemand bij. Links over links zijn er ook, bijvoorbeeld die van Rik Smits, wetenschapsjournalist , die zelf ook linkshandig is uiteraard……..

5 reacties op “Links is gewoon handig…..

 1. Hansje

  mei 14, 2005 at 4:33pm

  Linkshandigen zijn niet onhandig, maar hebben last van het feit dat de hele wereld voor rechtshandigen lijkt te zijn ingericht…
  En een ronde tafel is echt ideaal: bij rechthoekige is het altijd racen naar een van de linker hoekplaatsen om een beetje ontspannen te kunnen eten.
  Overigens moest ik aanvankelijk van de juf ook rechts leren schrijven. Maar daar hebben mijn ouders een stokje voor gestoken. Er waren nogal wat gesprekken voor nodig, maar uiteindelijk mocht ik mijn linkshandigheid ook op school verder ontwikkelen, gelukkig.

 2. karin

  mei 14, 2005 at 6:31pm

  volgens mij zeiden ze gisteren in nieuwslicht dat homo’s ook vaker linkshandig zijn…

 3. maike

  september 17, 2006 at 2:24pm

  Hallo,
  Ik ben bezig met mijn pws over links en rechtshandig en benigheid. Heeft iemand informatie daarover? Zou je dat dan kunnen sturen naar mij… dan zou je me een heel groot handje helpen.
  Vast bedankt.
  Maike de Groot : maike_de_groot@hotmail.com

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)