Snoeiharde actie…..

zó mooi hoeft nou ook weer niet......

Cockie, de braafste burger van de Zaanstreek, heeft het over snoeien van overhangende struiken. En gisteren hoorde ik in een promootje van alweer een nieuw tuinprogramma Rob Verlinden zeggen, dat Nederlanders slechte snoeiers zijn( behalve Cockie dus), omdat ze niet dúrven snoeien. Nou, dan heb ik nog wel een verhaal over mensen die daar niet bang voor zijn!

Het revalidatiecentrum voor blinden en slechtzienden waar ik werkte ligt aan een keurige straat waar de mensen hun mooie voortuinen altijd goed onderhouden. Behalve bij een huis aan het einde van de straat, waar destijds een familie woonde, die van een wilde tuin hield. Aan de heg bijvoorbeeld werd niets gedaan en die hing dan ook halverwege het trottoir. Het was ook nog zo’n prikstruik, een cotoneaster of zoiets.

Voor onze klanten erg lastig, want die liepen er tijdens hun mobiliteitslessen nogal eens in vast. Wel een “uit het leven gegrepen” situatie natuurlijk en daar zijn revalidatiecentra gek op, maar wat niet hoeft is onnodig. De instelling schreef dus een vriendelijk briefje naar die mensen met de vraag of ze er voor wilden zorgen dat de heg werd gesnoeid. Dat deden ze niet. Toen werd de gemeente gebeld om hulp en ook die verzocht de bewoners schriftelijk om de heg terug te knippen “tot de erfgrens”( vrij naar de gemeente Oostzaan). Er gingen weken en zelfs maanden voorbij, maar er gebeurde niks. De heg bleef wild.

Toen werden ze binnen de muren van ons centrum ook wild. De revalidanten richtten zelf een comité op, er werd vergaderd, er werd zelfs iemand naar die mensen toegestuurd om te praten, maar niets hielp. Toen werd het tijd voor actie.

Op een donkere avond met net genoeg licht voor een slechtziende (in het Land der Blinden is Eénoog koning, zo je weet) is men de heg gaan knippen. Onder leiding van een slechtziende priester, die bij ons in revalidatie was en ooit nog bouwpastoor was geweest in Afrika, dus beter kun je niet hebben, zeg nou zelf. De volgende ochtend stond er een woedende buurtbewoner bij ons aan de balie, die dreigde met rechtszaken en politie en die het had over “aantasting van de persoonlijke levenssfeer”. Hoe het verder verlopen is, weet ik niet, de krant heeft ’t niet gehaald. Het zal in der minne geschikt zijn, reprimande voor de knippers misschien, hoewel iedereen het een stunt van de eerste orde vond!

Ik geloof wel, dat de mobiliteitslessen een poosje meer aan de óverkant van de straat gegeven zijn. Daar stond trouwens een zeer dikke boom op de stoep. Die omzagen was geen optie…….

2 reacties op “Snoeiharde actie…..

  1. Hansje

    augustus 7, 2005 at 5:49pm

    Wie niet snoeien wil, moet op de blaren zitten, zoiets? Strakke actie! 😉

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)