Help!……

het fregat...dat vlaggetje.... lief, hè.....?

In het journaal zag ik een groep mariniers, die naar het Katrina-rampgebied in Amerika was gestuurd door onze regering, om te helpen de rommel op te ruimen. Ze liepen rond in Biloxi, een behoorlijk zwaar getroffen stad. Ze moeten het daar hebben van het toerisme en er wonen heel wat mensen, die niet tot de armste bevolkingsgroep behoren.

De mariniers staan onder bevel van hun Amerikaanse collega’s, die het beste weten wat ze hen kunnen laten doen. Dat is goed geregeld natuurlijk, structuur moet er wezen. En er is aardig wat op te ruimen daar. Er werd gefilmd in het huis van een blanke mevrouw, die als meest prangende vraag had: “Where are you from, guys? Hólland! Wow, I’ve been there a few years ago! Had a wonderful time, beautiful country!” en meer van die prietpraat. Maar ze apprecieerde zeer dat ze er waren, de redders.

Maar sorry, hoor, zijn die mariniers van ons nou niet een béétje verkeerd gedropt? Of wilden de Amerikanen de meegekomen filmers liever de blanke slachtoffers laten zien en niet de mensen, die te arm en te zwart waren om op tijd New Orleans te verlaten? Ik had ze liever daar gezien.

In de Telegraaf van vandaag stond een foto waarop onze marineboys in een droog huis supergevaarlijk met een bureau liepen te sjouwen, terwijl op de achtergrond in de boekenkasten langs de muur alle boeken nog keurig op een rijtje stonden. Of weer, dat kan ook, ze waren tenslotte aan het opruimen.

De hulp van de Nederlanders is ongevraagd en werd zomaar geaccepteerd door de Amerikanen. Heel bijzonder, werd gemeld, want het is zó’n trots volk! Dank je de koekoek. Het fregat Van Amstel ligt keurig buitengaats, het kleine broertje dat mag meehelpen hoeft dus geen onderdak en eten doet ie aan boord. Dát zou namelijk een reden zijn, waarom de Amerikanen hulp afsloegen, geen trots, welnee, die hulpverleners moesten onderdak en eten en het was : eigen volk eerst in dit geval. Als het waar is, is dat mooi.

Maar ik heb zo’n vervelend gevoel over deze actie. Zo’n zelfde gevoel als ik laatst had toen ik Balkenende zag, die mócht ontbijten met Bush, die er een week over deed voordat hij zich liet zien in New Orleans. Op de website van de stad Biloxi betuigt de burgemeester zijn dank aan George W., omdat hij er zo snel was.

Nederland haalt weer eens een wit voetje bij Bush, die lak heeft aan de zwarte…….

1 reactie op “Help!……

  1. Brillie

    september 12, 2005 at 11:25pm

    Ik blijf onze hulp onzin vinden. Als een land atoomwapens kan bouwen, dan kunnen ze ook geld vrij maken om hun bevolking te voeden en onderdak te geven. En dan mag de kleur niets uit maken. Het blijkt ook hier weer… het is maar net waar je het geld aan uit wil geven.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)