Laatste rustplaats……

zoiets dus, maar dan met zerken eromheen....

Begraafplaatsen worden niet meer uitsluitend gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. Een Belgische vrouw, komend vanuit een café waar ze waarschijnlijk geen damestoilet hadden, ging even wildplassen op het kerkhof. Niet zo erg respectvol, maar ach, het is er rustig en je krijgt geen commentaar. Maar toen ze hurkte bij een graf verloor ze haar evenwicht en ze greep zich vast aan een zerk. Die was dat niet gewend, viel om en kwam op het hoofd van de vrouw terecht. Ze kon tragisch genoeg meteen blijven.

In dezelfde krant waarin ik dit bericht las stond een foto van een rommelmarkt in Bloemendaal, die gehouden werd op het kerkhof bij de kerk. Ze hadden de witte plastic stoelen van het “terrasje”waar je iets drinken kon, letterlijk tussen de oude grafzerken gezet. Respectloos, vonden veel mensen en het was ook geen gezicht.

Ik heb ook wel eens meegezongen in een koor, dat een uitvoering gaf in een oud kerkje in Noord-Groningen. De stoelen daar stonden bovenop de grafstenen van mensen die daar, wel al een paar eeuwen geleden, hoor, waren neergelegd. Je had wel wat te lezen in de pauzes, maar ik zat toch niet lekker. Ondanks de tijd van honderden jaren die er tussen mij en die skeletten zat. Het is het idee.

Ik heb toen ook gehoord, waar de uitdrukking “rijke stinkerd” vandaan komt. Van die overleden mensen, die rijk genoeg waren om zich in de kerk te laten begraven, waarop de kerkgangers mochten genieten van de ontbindingsluchtjes.

Maar voor die Belgische vind ik het wel erg zielig. Met je leven betalen voor een keertje wildplassen. Was ze nou maar een man geweest, dan had ze alleen een paar blauwe tenen gehad…….

2 reacties op “Laatste rustplaats……

  1. els

    september 9, 2005 at 1:31pm

    Maar wel tegen de kerk! Ik heb heel wat wituitgebeten kerkmuren gezien….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)