Pepernood…….

waarom moet ik nou steeds aan Talpa denken....?

In Zwolle zijn drie supermarkten overvallen. Wel ludiek bedoeld, hoor, maar het winkelpersoneel is toch aardig de stuipen op het lijf gejaagd. En dat door iemand die bekend staat als zachtaardige kindervriend. Sinterklaas ja, met hulp van drie van zijn Pieten.

De reden van het wild geraas was, dat Sint de schappen met pepernoten kwam leeghalen, want hij vond dat het spul veel te vroeg in de winkels lag. Dat ben ik wel met ‘m eens eigenlijk. Ik heb in een reclameboekje van V&D ook al marsepein, speculaas en borstplaat gezien. Ook veel te vroeg. Máánden te vroeg. Dat schaadt onze tradities, zei Sint ook.

Ik zag in de krant een foto van de “overval”-sinterklaas. Hij had een baard en mijter, maar zag er verder niet uit in een tabberd zonder mouwen, waar onbeschaamd twee gespierde blote armen uitstaken. We weten natuurlijk niet hoe hij er ’s zomers in Spanje bijloopt omdat we ‘m alleen maar in de kou zien, maar ik hoop dat er geen gelovige kindertjes in de winkel waren, want zijn heilige imago is naar de ratsmodee in zo’n outfit.

Bovendien vindt de paus het ook vast niet door de beugel kunnen, deze slechtgeklede actie. Die is toch al zo bezig het imago van de priesterstand op te vijzelen. Wie zich aanmeldt voor een priesteropleiding gaat eerst grondig door de molen om vast te stellen of er geen verkeerd geaarde genen aanwezig zijn. Als er een paar de verkeerde kant op wijzen dan kom je er niet in bij het seminarie. Al heb je nog zulke heilige bedoelingen.

Als Benedictus dan meteen dat met die pepernoten even regelt als hij toch bezig is met het terughalen van voorbije tijden. Van hogerhand werkt dat waarschijnlijk beter dan dat mensen op eigen houtje tradities gaan herstellen en de klok terugdraaien naar tijden waarin traditie nog niet ondergeschikt was aan de economie van een supermarktketen…….

3 reacties op “Pepernood…….

 1. cockie

  september 27, 2005 at 3:43pm

  Bij Schavuit las ik dat ze de buit naar de Spaanse ambassade hebben gebracht. Dat is natuurlijk geweldig bedacht! Hee dat rijmt. 🙂

 2. els

  september 27, 2005 at 4:26pm

  Zie je wel, dat is het Sinterklaasvirus. Véél te vroeg!

 3. Linda

  september 27, 2005 at 5:40pm

  Het leek mij juist wel goed dat de Sint niet op de Sint zou lijken. Straks denken die kinderen nog dat hij z’n kado’s bij elkaar moet stelen… Van deze weten ze tenminste dat het niet de ‘echte’ is.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)