Proces……

Twee 17-jarige knapen uit Apeldoorn en Epe hebben met een auto gratis getankt in Eerbeek. Dat werd door de pomphouder gezien en hij belde de politie. Die ging er achteraan en kwam tot de ontdekking, dat de auto nog gestolen was ook. De jongens probeerden bij de achtervolging de dienders af te schudden, maar belandden daarbij tegen een boom. Ze vluchtten te voet verder, maar werden toen snel in de kraag gegrepen. Nou, dan heb je een aardig rijtje strafbare feiten bij elkaar.


een auto gestolen
niet oud genoeg om een auto te mogen besturen
geen rijbewijs
niet betalen van getankte benzine
verzet bij arrestatie

En wat is de laatste zin in het krantenbericht? “Het stel kreeg een proces verbaal”. Dan denk ik: “Hè? Alleen maar ’n proces verbaal? Achter de tralies met die lui! Naar een opvoedingsgesticht!”. Als je zeventien bent ben je geen klein kind meer en weet je precies wat je allemaal uithaalt. En je rijdt wel het eigendom van iemand anders aan barrels! Ik snap echt niks meer van de manier waarop strafbare feiten worden uitgelegd.

Want een berichtje verder las ik dat de politie een hele avond bezig is geweest om fietsers zonder licht een proces verbaal te geven. Ze hadden er 21 gevangen. Die laten het natuurlijk niet “voorkomen”en dat is best jammer, want dan hadden we misschien weer zo’n leuk “monsterproces” gehad met z’n eenentwintigen tegelijk. Net als bij die legitimatiebewijslozen.

Ik weet wel: je mág niet fietsen zonder licht, heel gevaarlijk, maar een proces verbaal voor zo’n waslijst van vergrijpen of voor een los draadje aan je fiets is toch wel een wereld van verschil.

Hoewel er bij het produceren van die waslijst bij die jongens ook wel een draadje los zal moeten zitten ergens. Maar verder lijkt me de afhandeling van e.e.a. door de politie meer een verbaal proces……

6 reacties op “Proces……

 1. jan

  oktober 2, 2005 at 4:23pm

  Iedereen die iets doet krijgt een proces-verbaal. Dat is niks meer dan het vastleggen van de feiten. Op basis daarvan kan de vervolging beginnen. Waarschijnlijk heeft schrijver van het krantenartikel zich er met een standaardzinnetje van afgemaakt. Ik kan met niet voorstellen dat die knapen niet een flinke straf krijgen.

 2. Hansje

  oktober 2, 2005 at 6:19pm

  Wat Jan al zegt: die jongens krijgen echt nog wel een écht proces (en dat is ook verbaal, maar gaat wel wat verder dan een papiertje). En terecht, natuurlijk.

 3. Brillie

  oktober 2, 2005 at 10:01pm

  Niet zo zwaar aan tillen. De kids van nu stelen een auto ipv een appeltje. Tijden veranderen.

 4. els

  oktober 3, 2005 at 4:00pm

  Brillie, aan dit soort dingen wil ik niet wennen.Je kunt hier niet zwaar genoeg aan tillen.

 5. els

  oktober 3, 2005 at 4:05pm

  @ jan en hansje: Uit niets in dat krantenbericht bleek, dat die knapen vast zaten. Aan de andere kant stond er ook niet dat ze waren “heengezonden”, wat ik ook al een zotte uitdrukking vind. Nou ja, onduidelijk berichtje dus. Ik heb me voor niks kwaad gemaakt waarschijnlijk. En zonder licht fietsen is dom, dat ook.

 6. Brillie

  oktober 3, 2005 at 6:13pm

  Kranten vertellen wel vaker onzin. Dat is algemeen bekend. Trouwens je moet het van mij zien in het licht van de duistere kant van de lach.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)