’n Baard geeft geen pas……

Nog anderhalf jaar mag mijn man zijn baard zo houden, want dan zijn onze paspoorten verlopen. Ik zie de dag dat we ze moeten verlengen met angst en beven tegemoet. Hoe zal hij onder zijn baard vandaan komen? Hij zal die toch grotendeels moeten verwijderen, als hij een pasfoto laat maken, want zijn ooraanzet is niet te zien. En alleen de zijkant er af scheren is bij zijn model geen gezicht. Een baard is een baard, ook aan de zijkant.

Hij heeft vast een onderkin inmiddels, want die heb ik, mild uitgedrukt, ook een beetje en we eten hetzelfde. Dus dat hij ook zoiets heeft ontwikkeld onder die baard zit er dik in.

En weet je, ik vraag me af: als je nou die foto hebt laten maken, zonder bakkebaarden of baard, dan word je goedgekeurd door de ambtenaar van de burgerlijke stand, je krijgt je paspoort mét blotebillengezicht en vervolgens laat je je bosschages weer aangroeien? Dat kan niemand je verbieden, maar dan líjk je toch niet meer op je foto? Zien ze je aan voor terrorist met alle gevolgen van dien!

In de krant stond een foto van een meisje met lang sluik haar. Voor de pasfoto moest ze d’r haar in een staart binden en dat stond haar niet echt. Je zag nu wel haar ooraanzet, maar misschien wou ze die nou juist verbergen met lang sluik haar. Je zal maar flaporen hebben of zoiets. Je gaat dan wel vanzelf chagrijnig kijken en dat komt natuurlijk goed uit, want lachen mag ook niet.

Wij maken elkaar altijd aan ’t lachen bij de fotograaf dus dat wordt nog een moeilijke toestand over anderhalf jaar. En dan zonder of met minder baard ook nog. Ik ben inmiddels blond, want dan zie je de grijze haren wat minder. Nou, ik ben benieuwd of we de grens nog over komen……..

2 reacties op “’n Baard geeft geen pas……

 1. Sandra

  augustus 31, 2006 at 8:13pm

  Of je zal maar, zoals Toby, maar 1 oor hebben. )(overigens wel een ooraanzet, dus misschien is dat genoeg). Gelukkig heeft hij nog 4 jaar te gaan voor hij een nieuw paspoort nodig heeft (niet dat ie dan nog op de foto van vorig jaar lijkt trouwens), dus wie weet hoe de regels dan zijn.
  En in de 5 jaar die daarop volgen wordt hem waarschijnlijk een nieuw oor aangenaaid, dus die foto lijkt dan ook nergens meer op.

 2. els

  september 1, 2006 at 1:48am

  @Sandra: het wordt zonder meer sukkelen met de paspoortregels!:-)

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)