Vlagvertoon……

De Arbo-dienst verbetert arbeidsomstandigheden waar dat nodig is. Op veel werkplekken hoeven mensen niet meer te tillen, te sjouwen of langdurig dezelfde bewegingen te maken. Regels waarvoor met name werkgevers moeten zorgen. En werknemers moeten het vooral zelf anders gaan doen en niet meer zoals altijd de gewoonte was. Daar is de Arbo voor, om die regels uit te zoeken.

Na honderden jaren is er éindelijk iets gedaan aan het ondraaglijk lijden van kosters. De beheerder van de Grote Kerk te Apeldoorn bijvoorbeeld mag niet langer de vlag uitsteken van de Arbo. Het beklimmen van de torentrap met stok, vlag en soms zelfs wimpel is te belastend. De kostersvrouw hoeft de vlag niet langer te strijken. En de koster na zonsondergang ook niet. Dat werk is te zwaar.

De Grote Kerk is de meest koningsgezinde kerk van Apeldoorn. Ga maar na: ze hebben een koninklijke kerkbank. Daar mag eigenlijk niemand van niet-koninklijke bloede in. Pieter van Vollenhove zal wel een uitzondering zijn, maar ja, dat is ’n Apeldoorner, dat scheelt. En Wilhelmina staat als koninklijk bronzen beeld voor de deur. Maurits en Marilène zijn er getrouwd en daar liep heel Apeldoorn voor uit. Het is dus een Grote Klap voor de Grote Kerk, dat Arbo-verbod. Regelrecht statusverlies.

Het vervelende is, dat de Arbo-ambtenaar bij de eerstvolgende koninklijke gebeurtenis, ’n verjaardag of zo of weer een kind, metéén kan zien of de koster zich aan de regels houdt. Goed, dat er Arbo is, maar ze kunnen zich toch beter op iets anders richten? Er zijn nog genoeg dingen te regelen. Het scheelt de koster een ritje naar de sportschool en zóveel valt er toch niet te vieren……?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)