Schaap……

Het lijkt of ik áltijd wel iets te zeuren heb wanneer ik bij de kapper ben geweest, maar dat komt gewoon omdat ik het er niet leuk vind, een hekel heb aan dat gepruts aan mijn hoofd, een vol uur in de spiegel tegen mezelf aan moet kijken, terwijl je er een groot gedeelte van die tijd niet op je voordeligst uitziet, het geprietpraat waar ik slecht tegen kan, de manier waarop ze me als “iets te lezen” altijd de Story of Privé in mijn handen stoppen, omdat ik kennelijk uitstraal, dat ik dat leuk zal vinden.

Voorts mág ik plaats nemen, mág ik door de hele salon meelopen naar de wasbak in een wapperend geval met een veel te kleine handdoek om m’n nek, vastgezet met een grote klem, die veel te dicht onder mijn kin zit. Maar nou ja, wat moet dat moet en vandaag was het weer eens zover.

Het leek rustig toen ik op afspraak binnenkwam. Dat kwam omdat de reguliere kapsters met vakantie waren, de bezetting tot de helft was teruggebracht en mij onbekend, terwijl ik er al twintig jaar kom. Een paar nieuwe stagiaires, maar dat is elk jaar. Het wassen en kleuren werd dan ook aan een leerling overgelaten. Die moet het ook leren natuurlijk, maar erg handig was ze niet. Toen ze klaar was met kleuren, kwam een van de gediplomeerden kijken en gaf opdracht om het gezicht van mevrouw schoon te maken, want ze was nogal uitgeschoten met de kwast. Dat kwam ze doen met een regiment watjes en gróndig. Alsof ik een
kleuter was die een boterham met chocopasta had gegeten. Ik werd berengoed gereinigd.

Maar toen. Moest ik nog geknipt worden. Dat kwam een kenau doen in strakke zwarte broek met laarzen. Die dacht dat ze haar paard onderhanden had om te roskammen. Ik ben nog nooit zó hardhandig behandeld. Eén keer heb ik durven piepen: “Niet te hard trekken, hoor, ik wou nog wat haren overhouden!”. Daar moest ze hartelijk om lachen, zo geestig vond ze dat, maar ze ging masochistisch door.

Ik kan niet anders zeggen: ze heeft me goed geknipt, maar het had wel zachtzinniger gekund. Ze heeft vast een hekel aan oudere vrouwen of had haar heksige schoonmoeder in gedachten of zo. Toen ik klaar was zei ze: “Zo, dat ziet er weer heel wat beter uit!”. Dat deed de deur dicht. Het wás ook zo, maar dat stel ik liever zelf vast en zég het dan ook liever zelf.

Maar ik kan het niet ontkennen: bij de kapper verander ik in een willoos schaap in handen van de scheerder, totaal niét assertief en ik wil eigenlijk zo snel mogelijk weg. Ik mócht eerst nog afrekenen, nieuw tarief….ook dat nog……

7 reacties op “Schaap……

 1. Anoniem

  augustus 16, 2006 at 8:19am

  Van de eerste regel tot de laatste zou het mijn verhaal kunnen zijn, behalve het feit dat ik al 25 jaar door dezelfde kapster geknipt word. Alle werkzaamheden eromheen gebeuren inderdaad ook door steeds nieuwe stagiaires. Voor de lol ga ik er nooit heen!

 2. els

  augustus 17, 2006 at 1:05am

  @Menno: dat weet ik niet, maar deze is op loopafstand.Ze doen natuurlijk wel allemaal hetzelfde: schapen scheren.

 3. Smile

  augustus 20, 2006 at 1:22pm

  Er stond een hele pagina in De Stentor over kappers (in de Asselsestraat) maar weet niet of dat voor jou op loopafstand is… Voor mij niet, maar gelukkig heb ik een goede op loopafstand (die hebben het alleen altijd zo druk dat je wel 3 weken vantevoren moet bellen voor een afspraak en dat vind ik ook niets).

 4. els

  augustus 20, 2006 at 4:34pm

  @Smile: Heb ik gelezen, ja. 11 kappers in een straat van anderhalve kilometer! Niet op loopafstand voor mij,maar de keus zou ook te groot zijn. Ik hou het maar dichtbij. Het is niet mijn favoriete uitje en dat is nou eenmaal zo!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)