Brutale varkens….

De Veluwe leeft. En hoé! Ze weten er bij AGOVV, onze plaatselijke profvoetbalclub, álles van. AGOVV betekent op het ogenblik: Alle Grond Ongeschikt Voor Voetbal. De wilde zwijnen ploegen ’s nachts de oefenvelden om, zodat er vrijwel niet meer op getraind kan worden. Het hoofdveld lusten de varkens niet, want dat gras is van kunst.

Het hek om het stadion van AGOVV is zo slecht, dat een beetje zwijn er zo doorheen jenst. Dat doen ze dan ook met z’n allen. De gemeente en de club liggen in de clinch, want de velden zijn van AGOVV, maar die vindt, dat de gemeente moet zorgen dat het naastliggende Berg en Bosch waar de beesten vandaan komen moet zorgen voor een deugdelijke afscheiding. Dus zolang de mensen aan het steggelen zijn, kunnen de beestjes rustig hun gang gaan. De terreinknechten van de club, van wie het merendeel vrijwilliger is, gaan met angst en beven naar het stadion elke dag. Wat zullen ze nu weer voor ravage aantreffen?

En vonden ze nou maar truffels! Daar schijnen zwijnen heel goed in te zijn. Dan had de club daar een leuke bijverdienste aan, want ik zag in een programma laatst wat die truffels opleveren en dat is niet mis, zeg! En als ze smaken zoals ze d’r uit zien, nou, geef mijn portie dan maar aan fikkie.

Er zijn ook veel te veel zwijnen in het gebied. Dubbel zoveel als er eigenlijk kunnen leven. We schieten er wel af, zegt de boswachter, maar omdat er zoveel eikels zijn dit jaar hebben ze genoeg te eten en komen ze niet naar de voederplaatsen waar we ze kunnen treffen. Letterlijk dan. Ze eten wel eikels, maar zijn het niet, die zwijnen!

En dan hebben we hier ook nog het probleem van de illegale paddestoelplukkers. Die gaan met manden het bos in en gaan op jacht naar de eetbare paddestoelen, waarvan het verboden is om ze te verzamelen. Restaurants schijnen daar goed voor te betalen. De boswachters mogen in de schemering dus wel goed uitkijken dat ze niet de verkeerde zwijnen afschieten.

Vervolgens zijn de edelherten weer aan het burlen geslagen. Dat is een machtig en indrukwekkend geluid. Ik heb niet zoveel verstand van de natuur, maar is al dat gedoe nou niet een beetje te regisseren? De herten jagen met hun geloei de zwijnen weg, die op hun beurt die paddestoelenjutters de stuipen bezorgen, waarna de boswachters het teveel aan varkens reguleren en de Veluwse restaurants zetten wild zwijn op de kaart met gekwéékte champignons. Goed voor de regionale economie.

Dan kan er wel een nieuw hek voor AGOVV af, want hun nieuwe stadion dat duurt nog wel even. Daar moet eerst nog een florerend bedrijventerrein voor plat: Kwantum, Halfords, BCC, Bristol, Praxis o.a.. Maar de Veluwe leeft, dat merk je zeker wel…..!

2 reacties op “Brutale varkens….

 1. Hansje

  september 23, 2006 at 12:53am

  Ja nou! Alleen al dat burlen schijnt een leven van jewelste te zijn… 😉

 2. Smile

  september 24, 2006 at 11:33am

  Oh, gaat dat echt door dat de Kwantum, Halfords etc weggaan. Dat is vervelend. En ja, die zwijnen, die rukken steeds verder op naar het stedelijk gebied. Ze zitten hier ook twee straten vandaan al.
  De afkorting voor AGOVV is erg leuk gevonden. En paddestoelen, wat heb ik er al een hoop gezien dit jaar (in het Orderbos). Goede reden om elke keer even te stoppen met hardlopen.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)