Met me vlaggetje, me hoedje en me toeter…..

Geheel tegen mijn gewoonte in, want ik vind doorgaans een samenvatting in het journaal meer dan genoeg, heb ik vandaag de hele troonrede gehoord en gezien en de poespas er om heen ook. Al die mannen in operettepakken naast de gouden koets, de onrustige paarden, die helaas zo goed getraind zijn dat er nou nooit eens iets mis gaat. Al bleven ze maar éven klem zitten onder dat poortje naar het Binnenhof, dat zou ik al leuk vinden. Maar nee, dan hebben ze natuurlijk weer koetsiers, die al dertig jaar in dienst zijn en precies weten hoe breed dat poortje is. Gaat het wéér goed.

Of dat een kanon eens lekker hard af gaat, omdat iemand er per ongeluk een dubbele dosis in heeft gestopt. Maar niets van dat alles. Niets heeft het sprookje verstoord. Tradities, daar hangt deze dag van aan elkaar. Maartje van Weegen zei het zelf. De betovergrootvader van Donner, vertelde ze, want zo lang zitten die al in het vak, heeft eens één keer in achttienzoveel in zijn enthousiasme over de troonrede geroepen: “Leve de koningin!” en zoiets houden ze d’r dan in. Traditie.

Al de hoeden van de dames kamerleden: ook traditie, de een al fraaier dan de ander. Ik zag van de week in een programma wat zo’n hoofddeksel moet kosten en wat voor ’n moeite het kost om er een te krijgen. Je wilt het niet weten. Ik zag Femke Halsema met alleen haar op haar hoofd. Vind ik heel verstandig. Twee kleine kinderen naar de dure kinderopvang en dan zo’n kostbare hoed, waar je verder niks meer aan hebt, want iedereen heeft ‘m al gezien, eens gedragen blijft gedragen, het is allemaal zonde van het geld. Jan Marijnissen zonder das heeft ook geld bespaard, zag ik.

Ik zag ook Sophie Hilbrand zitten, van wie ik dacht: hoe komt die daar? Maar er valt wel iets te slikken bij die troonrede, dat zal het zijn. Zij had haar hoed zelf gemaakt, dat zag je zo. Een stellage met een reddingsboei erop. Een middagje knutselen en je hebt een paar honderd euro verdiend! Er zat ook een kamerlid met drie vliegtuigjes op haar hoed. Die heeft in haar werk met Schiphol te maken waarschijnlijk en was alvast aan de uitbreiding begonnen.

De Oranjes zagen er goed uit. Geen vogelnesten deze keer. Jurken van het type ’t kost-wat-maar-dan-heb-je-ook-wat. Máxima weer het elegantst, maar dat vind ik meestal. Het publiek langs de route is ook het bekijken waard, hoor! Middelbare vrouwen met oranje hoedjes, veren boa’s, vlaggetjes in de hand, die uit hun bol gaan als er een camera op ze gericht wordt. Ik zit me altijd plaatsvervangend te schamen, maar dat heb ik dan gewoon thuis, daar merken ze niks van.

Nou, het Wilhelmus heb ik ook drie keer gehoord, dat is voorlopig wel weer genoeg. We krijgen de interlands ook nog! En volgens de koningin hoeven we ons geen zorgen te maken: het gaat heel erg goed met Nederland. Het buitenland waardeert ons, want we doen overal onze plicht. De plannen voor de zorg, het onderwijs, de integratie, de alfabetisering, allemaal oké. En bij de vakbonden zijn er veel vrouwen aan de macht dus het komt allemaal goed……..

6 reacties op “Met me vlaggetje, me hoedje en me toeter…..

 1. Hansje

  september 19, 2006 at 5:07pm

  Over de mevrouw met de vliegtuigjes op haar hoed hoorde ik net op de radio vertellen dat dat was ‘omdat de regering ze ziet vliegen’.
  Dat vind ik dan wel weer geinig. 🙂

 2. karin

  september 19, 2006 at 9:39pm

  die sophie doet “lijst 0” dus in dat kader zal ze er wel gezeten hebben.

 3. Sandra

  september 19, 2006 at 10:14pm

  Toby kwam uit school met een gedetailleerd verslag van de gouden koets, de koningin (incl. demonstratie theedrinken met je pink omhoog en “deftig praten”) en de prinses. (maar in zijn versie liep de gouden koets wel vast op een openstaande brug of zo)
  Laat ik nou denken dat ze in groep 1 Huisje, boompje beestje kijken op Schooltelevisie.
  Maar hij wil niet met Amalia trouwen later, want hij wil geen prins worden maar politie 🙂
  (Ach, Prins Toby klinkt ook meer als een prins carnaval).

 4. els

  september 20, 2006 at 12:34am

  @ Sandra: Politieagenten zijn later ook nuttiger dan prinsen, hij heeft gewoon gelijk.

 5. els

  september 20, 2006 at 12:38am

  @ Karin: o, die reddingsboei was dus een nul! Er wordt mij veel duidelijk nu.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)