Ontbijtshow……

Ben ik nou erg gek als ik vind, dat een kind gewoon thuis moet ontbijten ’s morgens, voor dat ie naar school gaat? Dat heeft toch niks met mijn ouderwetsigheid te maken? Dat is toch een kwestie van eventueel ’n half uurtje eerder op?

Het zag er heel gezellig uit, hoor, daar niet van: al die kinderen samen aan het ontbijten op school, georganiseerd door de broodsector, die hun product moet promoten. Maar hemel, als dat nou óók al op school moet! Scholen worden letterlijk kostscholen. De kinderen slápen er nog niet en als ze dat wel doen dan is er iets mis met hun bedtijd.

Ze halen nogal wat verantwoordelijkheden weg bij ouders, vind ik. Er zijn, als er weinig tijd is ’s morgens (en daar ben ik dan met m’n half uurtje eerder op!)trouwens genoeg ontbijtdingen die hartstikke makkelijk zijn. Hoeven ze niet met een lege maag de deur uit, zelfs als het moelijke ontbijters zijn, want die heb je ook natuurlijk.

De scholen krijgen wel heel veel op hun bord tegenwoordig. Dingen, die volgens mij heel gewoon thuis thuishoren, waarom heet ’t anders zo, worden elders ondergebracht. En dan liefst op school. Er zijn zelfs scholen waar warm gegeten wordt, waar ze ‘meester’-koks hebben rondlopen. Ik weet, dat ’t soms nodig is zo, omdat er anders kinderen zijn die niet eens een warme maaltijd binnen krijgen.

Maar zou er dan eigenlijk niet iets aan de verantwoordelijkheid van ouders gedaan moeten worden? Cursusje “Wat betekent het om een kind te hebben?” en dat dan verplicht, hè met een certificaat. Lang niet voor alle ouders nodig, dat weet ik ook wel, maar soms zeer in het belang van een kind.

Om het dan maar es even materialistisch te vergelijken: ’n kind is net ’n auto. De beslissing: we nemen d’r een is een emotioneel moment, de rest is een kwestie van onderhoud. Ze mankeren wel eens wat, het kost tijd, moeite en aandacht en nogal wat geld. Alleen inruilen is er niet bij. Als ik lees wat mensen met kinderen uithalen soms, kom ik tot hele cynische gedachten. Dan is zonder ontbijt naar school nog niks eigenlijk…….

3 reacties op “Ontbijtshow……

 1. jan

  november 2, 2006 at 3:54pm

  Wetend dat het hopeloos ouderwets is, onderteken ik dit manifest.

 2. Lars

  november 2, 2006 at 7:38pm

  Moesten wij eigenlijk verplicht ontbijten? * graaf *
  Hoe dan ook, als dit doorkomt is ook het CMS van Elswhere bijgewerkt. Dood aan de spammers!

 3. els

  november 3, 2006 at 11:24am

  Het was zo gewoon, dat je je herinnering eraan niet eens meer hebt.Zeker toen jullie nog lagereschoolkinderen waren. Als middelbare scholieren met “eerste uren” die uitvielen en zo, weet ik het niet meer zo. Toen zouden jullie er best wel eens een rommeltje van gemaakt kunnen hebben. Ik was er niet altijd bij om dat te controleren. Maar jullie zijn allemaal goed gezond, toch? Bedankt voor je antispamwerk, jongen. Je moeder is blij met je. Ontbijtje?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)