Galgje…..

Als we vroeger op school een uurtje over hadden speelden we galgje. Hele schriften tekenden we vol met opgehangen poppetjes aan de galg. Leuk spelletje. We dachten er niks bij. Maar vanmorgen hadden we het even over Saddam. Ja, die. Die gast heeft heel wat op z’n geweten en wordt daarvoor gestraft. Zwaar gestraft, want hij pleegde misdaden tegen de menselijkheid. Tegen de mensheid zelfs.

Er is verschil tussen die twee woorden, hoewel ik daar altijd even bij na moet denken. Want je kunt als mensheid ook best misdaden begaan tegen de menselijkheid. Als je een oorlog voert of het milieu verpest of mensen op de vlucht jaagt, geen respect hebt voor menselijk leven, zoals Saddam dus.

Zijn dagen zijn vanaf vandaag geteld. Hij moet dood. Ook in hoger beroep kwam hij daar niet onderuit. Maar ondanks dat ik weet dat het een verschrikkelijke man is vind ik die doodstraf een akelige gedachte. Elke doodstraf, maar deze in het bijzonder. Waarschijnlijk door die zo strikt door de wet voorgeschreven tijdslimiet van 30 dagen, waarvan het aftellen vandaag is begonnen. En dan ‘door ophanging’, dat klinkt ook zo afschuwelijk middeleeuws. Maar dat zal wel zo moeten vanwege de hang naar gerechtigheid……….

3 reacties op “Galgje…..

 1. Sophie de Vries

  december 28, 2006 at 2:00pm

  Je gedachten over Saddam spelen ook door mijn hoofd. Je blijft het volgen wat die man allemaal op z’n geweten heeft, maar de doodstraf??!! Ik denk trouwens dat levenslang in een gevangenis in Irak een grotere straf zou zijn.
  Verder wens ik jou en je gezin een bijzonder en gezond 2007 toe.

 2. els

  december 28, 2006 at 2:51pm

  Danke je wel! En die goede wensen gaan natuurlijk retour!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)