Plussers……

Vanwege de dreigende krapte op de arbeidsmarkt willen de werkgevers hun oudere werknemers graag behouden. Dat zeggen ze in een plannetje dat vandaag bekend werd. De oudere medewerkers hebben ervaring, kennis over te dragen en zijn heus wel gemotiveerd om te willen blijven. Niet altijd, maar dat ligt dan aan de plannen die ze hebben gemaakt voor de tijd na hun arbeidzame leven. Als je namelijk een boot hebt, wil je er dan mee varen. Als je nooit tijd hebt gehad om te reizen, wil je andere landen zien. Als je geld hebt wil je dat ook wel eens gaan uitgeven. Degenen die geen boot, geen geld, maar wel tijd hebben en zelfs opzien tegen de periode, dat ze daar te veel van hebben, zullen het prettig vinden als hun baas vraagt of ze er nog een paar jaar aan vast willen knopen. Streelt bovendien je ego als je nog nuttig wordt geacht. Maar dan moet je volgens dat werkgeversplan wel genoegen nemen met minder geld en een lagere functie.’Demoveren’ noemen ze dat, het tegenovergestelde van ‘promoveren’.

Vanmiddag in het programma ‘Standpunt.nl’ vroegen ze mensen te reageren op dat plan. Nou, en dat gebeurde! De meeste (oudere!) mensen reageerden woedend! Voelden zich aangetast in hun rechten. “Ja, maar er zit geen dwang achter”, zei de mevrouw van de werkgeversorganisatie, “het gaat in overleg met het bedrijf en wie niet wil, hoeft niet”. Ik snap niks van zulke slappe plannen. Ze leggen iets ‘in de week’ , maar of er ook gewassen gaat worden moet je maar afwachten. Je doet iets of je doet het niet.Of allemaal of niemand. Ik heb makkelijk praten, want mij gaat het niet meer aan.

Ik heb zelf gewerkt tot mijn 64e. Omdat ik een raar arbeidsverleden heb, zoals heel veel vrouwen van mijn leeftijd, heb ik een pensioen waarvan ik net naar de kapper kan. Gelukkig heb ik een echtgenoot, die dat beter heeft kunnen regelen en die knip ik trouwens zelf. Maar toen wij 55 werden kregen we wekelijks de vrijdag vrij. Zomaar. ‘Ouwelullendagen’ werden die genoemd. (Niet erg toepasselijk in mijn geval, maar die vrijdag werd er niet anders van). E.e.a. was vastgelegd in de cao. Je werd ontzien, omdat je een dagje ouder werd.

Nu kan ik me dat voorstellen bij iemand die de hele dag stenen loopt te sjouwen, maar eigenlijk had ik dat helemaal niet nodig. Dat heb ik uiteraard nooit hardop gezegd, ik ben niet gek, zeg, maar ik heb ’t altijd een veel te chique regeling gevonden. En ik las in de krant dat ze daar nu ook van af willen en gelijk hebben ze. Begin daar maar es mee. Juridisch schijnt het zelfs een kwestie van leeftijdsdiscriminatie te zijn ten opzichte van de jongere werknemers! Bij onze instelling was er op ’n gegeven moment op vrijdag praktisch niet te werken, want de helft van het personeel was niet aanwezig. Te veel ouwe lullen in de tent. Als er een vergadering gepland moest worden kon dat in ieder geval niet op vrijdag. Onze generatie heeft ook de invoering van de computer meegemaakt. Daar was ook lang niet iedereen even vlot mee vertrouwd, daar weet ik alles van en voordat dat zover was, waren er dure jaren voorbij.

Niet alle ouderen staan op hun achterste benen, hoor, er waren ook voorstanders van het plan, dat trouwens geen invloed heeft op het later te ontvangen pensioen, want dat blijft gebaseerd op het ‘oude’ salaris. Maar met die benaming ‘demoveren’ moeten ze voorzichtig zijn. Het scheelt maar één lettergreep met demo-ti-veren. Dan wordt dat plan helemaal verkeerd begrepen en moeten ze weer een nieuwe kronkel verzinnen………

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)