Beurs….

De Huishoudbeurs heeft als thema ‘stout’ dit jaar. Dat gaat ze bezoekers schelen, denk ik. Ik vind het, net als vele anderen, las ik, een raar woord en een raar thema. Plus een reden om er dus niet naar toe te gaan, maar dat is ook persoonlijk. Ik heb namelijk niet zulke goede herinneringen aan de Huishoudbeurs.

Ik heb een poos op de ADL-afdeling gewerkt van het revalidatiecentrum waar ik een paar decennia werkend heb doorgebracht. Ik was daar, behalve de laatste tien jaar toen ik een vaste aanstelling en een vaste plek had, Haarlemmer Olie. Op diverse plaatsen in de instelling waar mensen met vakantie waren, ziekte of andersoortige kommer of kwel hadden, werd ik ingezet om een en ander op te vangen. Ik vond dat leuk, afwisselend en het was ook best dankbaar werk om uren in te vullen, die anders waren uitgevallen. Maar ja, státus had dat natuurlijk niet. Je bent vervanger van de échte werknemer. Op de afdeling ADL, waar Activiteiten Dagelijks Leven met de mensen worden geoefend en/of aangeleerd, werkten afgestudeerde ergotherapeuten, zó van school, met weinig ervaring, maar wel met een diploma. Terwijl ik wel veel ervaring had, maar geen diploma. Wel andere, maar dat deed er even niet toe. Het waren allemaal aardige meiden, maar toch bungelde ik er een beetje bij als invalster. Logisch, maar wel lastig, want het vóelde niet zo leuk.

Op een dag werd door de dames besloten dat een bezoek aan de Huishoudbeurs zeer zou bijdragen aan de deskundigheidsbevordering en de directie werd om toestemming gevraagd. Dat ging wel het een en ander kosten aan trein-, toegangs-, en verblijfkosten en de vraag kwam dus naar voren of het niet handiger zou zijn, uit bezuinigingsoverwegingen, om mij thuis te laten. Er werd zelfs over vergaderd, zonder mij trouwens, en toen vonden ze het toch zielig en ik mocht mee.

Tóen had ik de ‘stoute’ schoenen aan moeten hebben en moeten zeggen, dat ik helemaal niet mee wílde, maar ach, de baas betaalde, ik wou Amsterdam wel weer es zien en zoals gezegd, het waren aardige meiden. Ik rekende dan ook op een gezellige dag. Over het algemeen werd het dat ook wel, maar aangekomen op de beurs bleek, dat de meisjes hadden afgesproken twee aan twee over de beurs te gaan, gewapend met blocnotes, om hun deskundigheid te laten bevorderen. Omdat we met een oneven aantal waren bleef ik alleen over, had geen zin om als derde wiel ( het is toch eigenlijk vijfde wiel? nou ja…) aan de wagen te fungeren dus ik startte mijn beurstocht alleen. Heb veel gezien, veel zin en onzin, demonstraties bijgewoond, folders verzameld, allemaal voor het goeie doel. Er was een plek en tijd afgesproken om weer te verzamelen, want later dan kwart over vijf wilden ze niet weg. Werktijd is werktijd.

Maar sinds die dag heb ik eigenlijk een gloeiende hekel aan zelfs het wóórd Huishoudbeurs. Het is al lang geleden, die ervaring, maar ik krijg er nog steeds een ontheemd, beurs gevoel bij en dat is eigenlijk best wel stom…….

1 reactie op “Beurs….

  1. Smile

    februari 11, 2007 at 9:07pm

    Ik ken dat, ik heb dat ook bij andere dingen. Afgezien daarvan ga ik niet naar de Huishoudbeurs. Ik heb geen zin om me tussen die gillende en trekkende vrouwspersonen te begeven. Bah nee.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)