Koudwatervrees…..?

Privacy, heeft dat woord nog betekenis? Als ik ergens moest invullen hoe ik heet, waar ik woon en óók nog mijn telefoonnummer, geboortedatum en e-mailadres, dan had ik de neiging om dat heel recalcitrant niét te doen. Ja, ze mogen weten waar ik woon, want dat is wel handig als je iets thuisbezorgd wilt krijgen, maar verdere informatie vond ik volstrekt onnodig. Maar ik kom steeds meer tot de ontdekking, dat iedereen al van álles van mij weet. Als je denkt, dat je, doordat je de gegevens niet zelf verstrekt, anoniem door het leven gaat, blijkt dat behoorlijk naïef te zijn.

Mijn auto staat geregistreerd, ik dus ook. Ik ben wel eens in het ziekenhuis geweest, dus ook daar ben ik tot op het bot bekend. Bij de apotheek herkennen ze me niet aan mijn gezicht, maar aan mijn verjaardag. Tap, tap, tap….en daar sta je in volle glorie op het scherm. Nou vind ik dat ten aanzien van medisch gerelateerde gegevens niet zo erg, want het lijkt aardig dat ze je geen verkeerde behandelingen laten ondergaan. Je linkerbeen afzagen als het je rechter moet zijn of je vergiftigen met het onjuiste medicijn. Maar verder vind ik het wel een beetje eng worden, hoor.

Ik hoorde al, dat men de providers wil gaan verplichten om hun klanten het bezoek aan bepaalde sites, die de overheid onwelgevallig zijn, op welk gebied dan ook, waarschijnlijk door diezelfde overheid te bepalen, onmogelijk te maken door blokkades. Nou bezoek ik alleen maar onschuldige borduurpatronenwebsites voor bejaarden en zo, ha, ha!, en die zullen ze me niet verbieden, maar ik volg wel eens linkjes van mijn zonen en hoe gevaarlijk is dat? Ze gaan sowieso in de gaten houden wat je uitspookt op het www. Big Brother is je aan het watchen, hoor, en dat zal steeds erger worden. Ik vind dat erg griezelig.

En nou heb ik me ook nog ingelaten met DigiD! Voor mijn eigen gemak, zeggen ze. Ik kan nu gebruik maken van allerlei overheidsdiensten, zeggen ze. In de begeleidende brief bij mijn inlogcode staat wel, dat ze me nóóit zullen vragen naar mijn gebruikersnaam of wachtwoord. Daar kan ik van verzekerd zijn. Vanwege de privacy. Of ze weten ‘m al…..tap, tap, tap…….

3 reacties op “Koudwatervrees…..?

 1. Hansje

  februari 7, 2007 at 2:31pm

  Ze mógen ook (bijna) alles van me weten. Maar ik ga me steeds meer ergeren aan al die sterretjes overal: * = veld verplicht invullen. Vooral als ik informatie wil en ik *moet* mijn telefoonnummer geven. Ik wíl helemaal niet gebeld worden, ik wil mijn info zwart op wit!

 2. Sandra

  februari 7, 2007 at 4:05pm

  Ik heb ooit een mailtje gestuurd naar een mailinglijst over een opblaasbaar vliegtuig. (Je weet wel, zo’n ding voor de kinderen, voor in het zwembad, met zo’n ventieltje). Nooit aangekomen, en ik denk dat ik nu ergens op een zwarte lijst sta.

 3. Smile

  februari 7, 2007 at 10:41pm

  Ach en als je je mobiel aan hebt staan, weten ze je ook overal te traceren. Ze weten ook wat je zegt want dat wordt opgenomen en je smsjes staan ook geregistreerd…

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)