Politiek bewust…..of toch gewoon te simpel…..?

‘k Heb gestemd vanmiddag.Een daad die een politiek bewustzijn veronderstelt, anders doe je dat niet. Lijkt mij. Politiek is toch niet mijn ding. Je moet ervoor in de wieg gelegd zijn. Dat neemt niet weg, dat ik zo mijn opvattingen heb, die door mijn opvoeding en later door mijn werk meer links zijn dan rechts en groen voor zover ik dat redelijk en haalbaar vind. En verder denk ik dat ik iedereen in zijn waarde moet laten. Daardoor snap ik ook een paar zaken niet, waarover ophef wordt gemaakt, terwijl ik dacht, dat ze eenvoudig op te lossen zouden moeten zijn.

Bijvoorbeeld: stel, er zijn ambtenaren, die liever geen homostellen willen trouwen. Dat kan. Dan kunnen ándere ambtenaren, die géén bezwaar hebben tegen een dergelijke verbintenis, die mensen toch een leuke trouwerij bezorgen? De mogelijkheid bestaat toch om iemand “speciaal ambtenaar van de burgerlijke stand” te maken? Dat gebeurt wel vaker, heb ik me laten vertellen. Imca Marina heeft er zelfs een heel lucratieve trouwlocatie aan vast zitten, aan haar ambt. Iedereen gelukkig en de ambtenaar, die het niet kan aanzien gaat even lunchen of gaat dubbele paspoorten stempelen of zo. Het mág toch, dat iemand er anders over denkt? Dat vind ik nou juist zo mooi aan dit land.

Zoals er ook artsen zijn, die een euthanasie niet in overeenstemming kunnen brengen met hun geweten. Ze kunnen (dat) niet helpen. Er zijn dokters die zo sterk zijn dat ze het wel kunnen en daar heb ik diep respect voor, omdat het me zeer zwaar lijkt. Dat er een goede controle is ingebouwd, zodat zoiets niet van de ene op de andere dag en uit de losse pols gebeurt is zonder meer een vereiste en ook een zegen voor iedereen, die erbij betrokken is.

Als ik nou toch bezig ben: een abortus, waaromtrent de klok lijkt te worden teruggedraaid of op z’n minst te worden stilgezet, daarmee heb ik best moeite. Behalve als de zwangerschap een drama betekent voor de moeder en daarmee ook voor het kind. Maar ook een zwangerschapsonderbreking gebeurt in ons land niet zomaar en gaat met veel zorgvuldigheid gepaard. Daar ben ik zeker van. Artsen kunnen er soms niet aan meewerken, omdat hun geweten dat verbiedt en ook daar kun je ze niet op aankijken. Zoals je een arts, die er wel aan wil meehelpen, ook niet kunt veroordelen als hij bang is, dat de abortuspraktijk anders weer in een groezelig en griezelig circuit zal verdwijnen met alle gevolgen van dien.Moeilijke materie allemaal, maar ik ben blij te leven in een land als het onze. Zonder nou van die rood-wit-blauwe gevoelens te hebben, hoor! Ik vind de Hollandse vlag net zo mooi als…wat zal ik eens zeggen…de Luxemburgse.

Maar, méns, wat kunnen we ook mekkeren met z’n allen. Als we nou van alles zo goed en integer hebben geregeld, waar zeuren we dan nog over? Ach ja, hoe kón ik ’t vergeten! Het dubbele paspoort natuurlijk. In plaats van dat je nou blij bent voor die mensen! Eentje voor ’t verlies. Wat kóst ’n paspoort niet tegenwoordig? Drie keer naar de fotograaf voordat je pasfoto eindelijk is goedgekeurd en dan de gemeentelijke leges nog. Nee, volgens mij is die Wilders gewoon jaloers…….

10 reacties op “Politiek bewust…..of toch gewoon te simpel…..?

 1. CasaSpider

  maart 7, 2007 at 11:20pm

  Ik snap je punt en daar is in jouw voorbeelden ook weinig mis mee. Wetgeving moet echter duidelijk zijn. Als iets van de wet mag kan het niet zo zijn dat een individuele ambtenaar zelf gaat bepalen of iets wel of niet kan. Straks moet een homosexueel langs vier of vijf ambtenaren voor hij er een vindt die hem met zijn bouwvergunning wil helpen.
  En wat te denken van die Belgische wethouder die weigerde een zwarte persoon te trouwen?

 2. els

  maart 8, 2007 at 1:13am

  @Casa: Het was andersom. Die persoon wenste niet door een zwarte wethouder getrouwd te worden!

 3. els

  maart 8, 2007 at 1:23am

  En nog es wat: in mijn optiek is het feit dat er door homo’s getrouwd mag worden wettelijk geregeld. Daar kan een ambtenaar niets meer aan veranderen. Het gaat dan alleen nog om werkverdeling en dan kun je toch rekening houden met iemands gevoelens? Gewoon, als collega’s? En wat heeft een bouwvergunning nou met iemands geaardheid te maken? Dat is in twee opzichten een andere afdeling!

 4. CasaSpider

  maart 8, 2007 at 7:32pm

  Daarom juist, omdat het wettelijk geregeld is moeten de ambtenaren dat beleid ook gewoon uitvoeren.
  Dat van die bouwvergunning ligt in het verlengde. Stel dat ik een ambtenaar ben die over bouwvergunningen gaat maar vanuit mijn geloof en gevoel absoluut niet tegen homosexuelen kan, dan mag ik dus volgens jouw theorie aan een collega vragen of hij die persoon helpt. En ga ik even lekker een patatje eten… 🙂

 5. Smile

  maart 8, 2007 at 9:57pm

  Oeh, daar heb ik nu even echt ongelooflijke trek in, in een patatje. Sorry voor de melding! Maar ik heb wel gestemd gisteren, nadat ik de Gelderse stemwijzer gedaan had.

 6. els

  maart 9, 2007 at 12:10am

  @Casa: we komen er niet uit. Moet iemand, die om een bouwvergunning komt volgens jou eerst melden: “Hallo, meneer de ambtenaar, ik ben homo!” waarop de ambtenaar zegt: “Brrrr, een homo, ik ga even ’n patatje eten!”. Het is toch gewoon een klant?

 7. CasaSpider

  maart 9, 2007 at 2:20am

  Ik vrees ook dat we er niet uitkomen. Maar iemand met een rose t-shirt aan, een hand- of polstas en een zij-ig accent wordt door menigeen in de doelgroep geplaatst…
  (Degenen die als zodanig onherkenbaar zijn worden uiteraard meteen geholpen)

 8. karin

  maart 11, 2007 at 9:13pm

  Koefnoen gezien? Was een leuk stukje over dit onderwerp.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)