Goed voor je gezondheid…….

Een poosje terug kregen we een nieuwsbrief in de bus van de kruisvereniging, die in deze regio en misschien wel in andere regio’s ook “ZorgSaam” heet. En dat vind ik een mooie vertrouwenwekkende naam. Er stond van alles in dat blaadje, want ze zijn commercieel bij de pinken, hebben heel veel diensten en zijn je dan ook graag van dienst.

Voor 15 euro bijvoorbeeld kun je een lichamelijke check-up krijgen. Dan wordt ter plekke je bloed onderzocht, gekeken of je geen suikerziekte hebt, je cholesterolwaarde niet te hoog is, hoe het met je bloeddruk staat, of je gewicht in overeenstemming is met je lengte en of je longinhoud naar behoren is.

Mijn echtvriend komt nooit bij de dokter, want hij hééft nooit wat, maar hij was toch wel eens benieuwd naar zijn lijfelijke status. Afspraakje gemaakt en gistermorgen was het zover. Hij begon met te vertellen, dat hij zich kiplekker voelt, veel fietst en zelf het idee heeft, dat ie wel wat te zwaar is, maar ach….Inderdaad was dat ook zo, maar daar is hij in ons pand niet de enige in.

Waar we allebei verbaasd over waren is, dat hij een behoorlijk hoge bloeddruk bleek te hebben. Dat ik dat had was bekend en is onder controle. “Nou niet morgen meteen naar de huisarts hollen,” zei de onderzoekster “want zo erg is het niet, maar wel iets om in de gaten te houden. De dokter zal wel zeggen dat u wat af moet vallen”. Verder zat hij prima in elkaar. We kregen folders en ’n boekje mee en hoewel ze zéi, dat ze er niet zat voor Becel, was het toch opmerkelijk dat die waren uitgegeven door die firma.

Nou, ondanks dat we tot nu toe echt niet zo vreselijk ongezond hebben gegeten, nou ja, behalve eergisteren dan, toen we na die heerlijke zonnige zondag frietjes hebben gehaald met de kleinkinderen, hebben we, want we doen zoiets natuurlijk wel samen, toch maar eens even een plan de c(h)ampagne opgesteld. Want ’t moet natuurlijk nog wel een beetje leuk blijven hier.

Veel fruit (dat kon inderdaad beter), minder gezellige snackjes (dat kan inderdaad minder), rustig aan met de drankjes (valt tot nu toe best mee eigenlijk) en het lijstje met goeie en slechte vetten moet maar eens even goed bekeken worden. Het gekke is dat er dingen op staan, waarvan ik denk, dat ze hartstikke vet zijn en die zijn nou juist weer goed!

Nou ja, het wordt een hele studie en we zijn er qua leeftijd misschien niet al te vlot mee, maar kom, beter laat dan nooit! Zo’n hoge bloeddruk: je merkt er niks van, maar ondertussen. Laat maar es meten, hoor……….!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)