Vaatstelsel……

Tijdens de afwas kunnen er tegelijk met de zeepbelletjes in het sop briljante ideetjes opborrelen, zegt Irene van serendips in een postje van een paar dagen geleden. Het is dom werk, afwassen, dus dan ga je vanzelf aan het nadenken. Het zou kunnen, ik weet dat niet zo.

Wij hadden vroeger bij mijn moeder thuis altijd aardig wat af te wassen, zodat we dat met meerdere mensen moesten doen. Er was altijd wat gehannes over wie er mocht afwassen, want drogen en wegzetten was veel arbeidsintensiever.

Bovendien was er altijd wel een, die zogenaamd erg veel huiswerk had. Of “even” naar het toilet moest en dan helemaal niet meer terugkwam. Uiteindelijk waren het wel vaak dezelfden die de klos waren, maar dat werkte veel creativiteit in de hand, want wij zóngen onder de afwas. Meerstemmig zelfs.En als we het zelf erg geslaagd vonden dan werd het afwaswater wel eens koud van ontroering. Dat misten degenen die voor het zingen de keuken uit waren dan toch maar mooi.

Afwasmachines zijn (vind ik ook, hoor) een zegen voor de mensheid, maar cultureel gezien een verarming. Er wordt niet veel huishoudelijk meer gezongen, heb ik het idee. Want wie haalt er nog zingend de machine leeg? Hoewel, er stond van de week in de krant, dat tijdens het stofzuigen het meest wordt meegezongen met Frans Bauer en dat het nederlandstalig repertoire sowieso zich daar het best voor leent. Onze stofzuiger maakt zoveel herrie, dat het verspilde energie zou zijn.

Ik neurie wel es, hoor, maar ja, dat is geen zingen natuurlijk.Maar ik stoor d’r niemand mee. Voor alles is een tijd……..

5 reacties op “Vaatstelsel……

 1. Patrick

  september 2, 2007 at 5:42pm

  Ik droogde liever af. Had en heb een hekel aan te heet water, te koud water, vies water en natte handen.. Nooit aan gedacht om erbij te zingen.. Misschien eens proberen. Wat zong je zoal?

 2. Hansje

  september 2, 2007 at 7:58pm

  Dat deden wij vroeger ook, zingen tijdens de afwas. Maar ruziën over wie mocht wassen en wie moest drogen was er niet bij: mijn ouders hadden ’t probleem al snel door en maakten een wisselend weekrooster waarin iedereen aan de beurt kwam.

 3. els

  september 2, 2007 at 10:32pm

  @Patrick: Wat we zongen weet ik eigenlijk niet meer zo.Ik zal mijn zussen moeten raadplegen, die weten het vast nog wel.Paul Anka, Cliff Richard, zoiets, denk ik…..

 4. Peter

  september 3, 2007 at 12:16pm

  Ik woon sinds kort in een huis zonder afwasmachine tot verdriet van mijn kinderen en helaas wordt er niet gezongen bij de afwas die ik meestal alleen doe. Toch een iets te vrije opvoeding zeker. Maar je stukje bracht wel weer mijn moeder in beeld en gehoor die, natuurlijk in de jaren 60 zonder afwasmachine, ik nog steeds “Sarina een kind uit de dessa” hoor zingen. Met een beetje inspanning kan ik het zelf ook nog wel, maar als ik nummers van Herman van Veen ga zingen (hoewel ik best een mooie stem heb al zeg ik het zelf)komt er steevast commentaar van de kinderen.

 5. Irene

  september 3, 2007 at 9:55pm

  In ons studentenhuis zongen wij tijdens de afwas canons (row row row the boat, en choeja Hasan (vader Jacob in het Arabisch)), maar tegenwoordig niet meer. Ik zal het R eens voorstellen, al gaat het wel het beste met minstens vier personen (en evenveel afwas).

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)