Hertenkamp…..

Er is weer eens verschil van mening over een kunstwerk in Apeldoorn. Het is een beeld, dat morgen moet worden onthuld, en waarvan de mensen, die het in het Beekpark voor hun deur hebben, zeggen dat ze het niet mooi vinden. Ze hadden liever bakken geraniums en een gebeeldhouwd bankje gehad. Nu is het Beekpark omringd door appartementengebouwen waar vaak mensen wonen die wel een goede verhouding hebben met hun bank, dus dat verklaart misschien wel wat.

Het is op zich een beeld met humor. Maar die moet je wel zien natuurlijk. Dat is altijd met kunst: je moet het aardige er in zien. Een jager, die een dansje maakt met een hert. Een jager en een hert, het hoort allebei wel bij Apeldoorn, hoe je ook over jagers denkt. Het is kunst en ook daar zijn de meningen nogal eens over verdeeld. Het aardige van dit beeld vind ik, dat je in ieder geval kunt zien wat het voorstelt. Dat is ook wel es anders. En dat het hert behoorlijk wat groter is dan de jager en in deze setting eigenlijk de sterkste is van de twee, dat vind ik ook wel een leuk idee.

Kunst in een stad wordt bekostigd van gemeenschapsgeld. Dus een béétje inspraak van de bevolking zou wel aardig zijn, hoewel dat dan weer een gebed zonder eind wordt omdat smaken verschillen. En was er nou maar niet zovéél geld mee gemoeid, maar dat is wel zo. Ik las in de krant dat de gemeenten overal in ons land geadviseerd wordt een speciale post in hun kunstbegroting op te nemen voor het verwijderen van dure kunstwerken, die de inwoners niet aanstaan. Het verwijderen kost soms zo ongeveer evenveel als het hele kunstwerk. En de kunstenaar moet ook nog financieel getroost worden in zo’n geval.

Ik weet nog dat we pas in deze wijk woonden en dat er aan de Laan van Zevenhuizen een kunstwerk werd geplaatst van Evert Strijbos. Dat schijnt een kunstenaar te zijn van internationale faam, hoewel ik ‘m niet ken, maar ik ben dan ook een cultuurbarbaar qua beeldenwerk. Dat waren pylonen, die een dusdanig fallus-achtig uiterlijk hadden, dat de buurt de sexuele opvoeding van hun kroost liever anders regelde. Men vond het lelijk en niet kunnen. De gemeente deed niets aan de bezwaren, maar de bewoners wel. Ze hebben het werk op een nacht gesloopt. De gemeentelijke verontwaardiging was groot, maar het was wel weg. Die kosten hadden ze tenminste bespaard. Waar het nu is? Geen idee. Terug naar de maker misschien.

Deze zomer hadden we langs de Laan van Zevenhuizen weer een kunstproject: ’n één kilometer lange bloemenstrook. Allerlei veldbloemen en kleuren: klaprozen, korenbloemen, margrieten, gele boterbloemetjes ertussen, hardstikke leuk. En het bloeit nog steeds. Die strook had iemand verzonnen, maar de rest: gewoon natuurkunst, hoor! Als de natuur niet gewild had was er van het hele project niks terecht gekomen. Duur zal het niet geweest zijn en die kunst is van ons allemaal en door de afdeling groenvoorziening te verwijderen en die zit al in de begroting…….

**Update:

Mét medewerking van een jachthoornblazer is het beeld nu dus officieel onthuld. Nu kun je het hert ook eens van een andere kant bekijken. Of ie ’t léuk vind, dat dansje……En hé, zie ik daar op de achtergrond geen bakken geraniums?…..

Update 2: De kunstenaar die de weggehaalde pilonen maakte heet trouwens geen Strijbos, maar Strobos. Ik moet het wel goed vermelden natuurlijk. Kreeg gelukkig ’n tip van een deskundige……

6 reacties op “Hertenkamp…..

 1. Smile

  oktober 9, 2007 at 4:16pm

  Afgelopen zaterdagavond liep ik nog door het Beekpark maar ik heb het niet gezien. Stond het er toen al? Ik ga binnenkort eens kijken. Ik vind het er op de foto leuk uitzien.

 2. Tat

  oktober 9, 2007 at 5:15pm

  Ik vind het een prachtig beeld. En zeuren en zeiken over Kunst, dat beheersen de meeste mensen met een grote B. Jammer. Wat meer interesse zou de wereld al een stukje mooier maken.

 3. els

  oktober 9, 2007 at 5:30pm

  Ik vind het ook mooi, hoor! En geestig ook. Je hoopt dan dat de mensen dat waarderen, maar de man die in het krantenartikel “de woordvoerder namens de bewoners” was zei: “Vroeger was het hier mooier, toen stonden er bakken met geraniums”. Zulke mensen zijn niet meer te redden, ben ik bang.

 4. Tat

  oktober 9, 2007 at 6:07pm

  @ Els
  Als je bakken met geraniums prefereert boven kunst in welke vorm dan ook, tja dan is er nog maar één bestemming voor je, denk ik. Geraniums op je buik…. (6)Kun je dat hert anders niet een beetje oppimpen met wat bloemen in zijn gewei ofzo….. En die jager, d’r kan best een mand met bloemen aan zijn arm….En een veer op zijn hoed!
  (PS: Ik kom uit een kunstenaarsnest. Na mijn periode waarin ik me tegen alle kunst afzette, kan ik nu gelukkig een hele hoop op waarde schatten. Weet nu ook wat het is om dat te missen)

 5. Arthur

  oktober 20, 2007 at 10:28pm

  Da’s niet Evert Strijbos overigens, maar Evert Strobos, de man die zijn geboorteplaats, het Hengelose stadje H., helemaal heeft volgeplempt met wanstaltige roestige platen.

 6. els

  oktober 22, 2007 at 12:46am

  @Arthur: Ik had de naam uit een commissieverslag dus vandaar dat ik door de daarin verkeerd getypte klinker weinig kon vinden over de man!Arm Hengelo, dat wanstaltige roestplaten moet huisvesten! Hadden die bewoners van Zevenhuizen toch wel gelijk met hun afbraak!:-)

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)