Memories……

Toen ik vanmorgen even iets lekkers voor bij de koffie haalde zag ik ineens dat ze bij de bloemenafdeling van de supermarkt dahlia’s hadden! Ik heb iets met dahlia’s. Ze zetten me weer terug in mijn schooltuintje, dat dit stadse schoolkind in Amsterdam had en dat veel heeft bijgedragen aan mijn belangstelling voor bloemen en planten.

Ze zijn er in heel veel kleuren, dahlia’s, en verschillend van grootte ook. In onze schooltuin hadden we hele grote. Omdat iedereen weer een andere kleur had ontstond er op weg naar huis altijd een levendige ruilhandel, zodat je met een gemengde bos thuiskwam. Eigenlijk zijn het echte boerenbloemen ook, je ziet ze veel bij boerderijen. Ik kon er niet aan voorbij, hoor, dus nam ze mee.

Bij het afrekenen trof ik de man die ook de slijterij beheert. Hij is al wat ouder en zei: “Ach, dahlia’s! Die hadden we vroeger thuis in de tuin, net als die lange stakerige bloemen, kom, hoe heten die ook alweer?” “Gladiolen”, zei ik, want dank zij mijn schooltuintje heb ik er dus verstand van. “O ja, gladiólen! Vierdaagsebloemen. Die zie je ook niet veel meer in de tuin. Mijn vader had een moestuin met groente, aalbessen en krúisbessen!” Hij werd helemaal enthousiast.

“Dat heb je ook niet veel meer: dat mensen een groentetuin hebben. Zal wel te veel werk wezen. Ze hebben ’t allemaal veels te druk. Maar mooi, hoor, vroeger….”. Hij stond helemaal te dromen en dat allemaal naar aanleiding van een ouderwets bosje dahlia’s. En ik? Ik zwijmelde vrolijk met ‘m mee……

4 reacties op “Memories……

 1. Tat

  oktober 11, 2007 at 3:08pm

  Dahlia’s… het zal mijn leeftijd wel wezen maar daar vind ‘k nou echt nix an. Net zomin als aan fresia’s, chrysanten en anjers. Getsie. Of Afrikaantjes in je tuin…
  Maar de mijmering waarmee je dit beschreven hebt, ja, het zal de leeftijd wel wezen maar díe vind ik dan weer wél heel mooi 😉

 2. els

  oktober 11, 2007 at 3:52pm

  @Tat: de bloemen die je beschrijft behoren ook wel tot de “stijve” soorten, degelijke bloemen die onder de ouderwetse noemer “ze staan lekker lang” vallen. Lekker Hollands zuinig.( Zie je wel, we hébben wel ’n identiteit!) En Afrikaantjes, daar hou ik ook niet zo van, die staan meestal zo in het gelid, weinig speels.Maar ze ruiken dan wel weer lekker kruidig. Nou ja, wees maar blij met je leeftijd, dan zal ik ’t zijn met de mijne!

 3. jan

  oktober 11, 2007 at 5:26pm

  heb je ze wel gecontroleerd op oorwurmen. daar herinner ik ze mij vooral van.

 4. Smile

  oktober 17, 2007 at 4:16pm

  Dahlia’s heb je in heel veel soorten en maten en ik vind ze niet allemaal mooi maar velen zeker wel. Mijn schoonvader heeft èn dahlia’s in de tuin en een groentetuin 🙂

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)