Sinterklaas Goedheiligman…….

Even een Sinterklaasverhaal uit den ouden doos op deze 5e december. Mijn vader begon vlak na de oorlog een accountantskantoor. Hij deed dat omdat toen van overheidswege ineens alle middenstanders: bakkers, melkboeren, groentemannen en verdere neringdoenden voorzien moesten zijn van een te controleren boekhouding en bovendien in het bezit moesten zijn van een middenstandsdiploma. Veel winkeliers hadden uiteraard wel het diploma dat bij hun vak behoorde, maar dat middenstandsdiploma was toen een nieuwe vereiste. Bovendien bestond de boekhouding bij veel mensen uit een schoenendoos met bonnetjes. Er was dus veel te doen.

Overdag runde mijn vader zijn kantoor met een paar medewerkers en ’s avonds bereidde hij mensen voor op het behalen van hun middenstandsdiploma. Daar zat, behalve boekhouden en handelsrekenen ook het correct schrijven van de Nederlandse taal in. Hij gaf les in onze huiskamer, de groepjes bestonden meestal uit een man of zes en ik herinner me, dat het altijd erg gezellig was. Ik heb nog wel es meegedaan met een dictee. Het aantal fouten kwam bij mij zo ongeveer overeen met het aantal dat ik recent had bij het Groot Dictee der Nederlandse taal. Mijn vader heeft heel wat mensen opgeleid.

Bij die mensen zat op een gegeven moment ook een man, die van beroep ‘sandwichman’ was. Hij liep door Amsterdam met borden op buik en rug en maakte reclame voor van alles en nog wat. Die bezigheid was dus zijn bedrijf en hij had het druk. In de tijd rond Sinterklaas nam hij als extra activiteit klussen aan als Goedheiligman en kwam bij de mensen thuis. Hij ronselde een of ander neefje als Zwarte Piet en ook die business liep als een trein.

Er was één klein bezwaar aan de man: hij hield van een borrel. Eenmaal aangeboden sloeg hij die nimmer af. Dat feit was niet bekend bij mijn ouders, die het wel een aardig idee vonden om hem eens uit te nodigen ter opluistering van ons familiaire Sinterklaasfeest. Mijn broertje en zusjes, met wie ik nogal wat in leeftijd scheel, waren nog klein en het zou de avond extra leuk maken. Dachten ze.

We waren echter de vierde klant van die avond en Sint was behoorlijk aangeschoten toen ie binnenschreed. Mijn moeder fluisterde nog tegen m’n vader: “Wat doet ie dat góed, hè? Zo’n echte oude-mannenstem! Prachtig!”. Mijn pa, die de man goed kende, had echter snel door hoe het écht zat en toen Sint met grote gebaren de zorgvuldig ingepakte cadeautjes wilde gaan uitdelen, hetgeen op dat moment beslist niet de bedoeling was, hebben ze hem met vereende krachten en zoveel mogelijk met inachtneming van zijn heilige status vanwege de tere kinderzieltjes, de deur uitgewerkt.

Waarbij hij vergat dat de trap één tree meer had dan hij dacht en Sint languit in de gang lag, gestruikeld over zijn tabberd. Mijn moeder was ontzet, mijn vader verklaarde dat de heilige naar z’n geld kon fluiten en ik heb alleen maar staan lachen, want het was zó zot allemaal. En ongelovig was ik toch al. De kleintjes hebben er eigenlijk niks van gemerkt.

“Sint” is later incognito z’n excuses komen aanbieden, dat wel. Twee dingen weet ik eigenlijk niet: of mijn vader ‘m toch nog betaald heeft en of Sinterklaas zijn middenstandsdiploma nog gehaald heeft……

1 reactie op “Sinterklaas Goedheiligman…….

  1. FrankiePebbles

    december 5, 2007 at 9:17pm

    Sint, lallend in de lorem en dan erbij gaan liggen ook nog?! O. Hemel. Wat een verschrikkelijk ogenblik van ontluistering.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)