Naam maken….

Eigenlijk wou ik het er helemaal niet over hebben, maar weet je wat ik nou zo zielig vind? Dat al die ouders, die een kind verwachten en van plan waren om dat Joran te noemen, na deze massale gekte nu misschien wel wat anders moeten gaan verzinnen. Was je d’r uit en nou moet je weer wat nieuws. Het is toch al zo moeilijk om ’n leuke naam te verzinnen voor je kind.

Wij hebben daar vroeger best goed over nagedacht. Dat was niet zomaar 1, 2, 3 gebeurd. Zo’n kind moet er toch z’n hele leven mee verder. Mijn ouders hebben destijds nogal problemen gehad met één van de oma’s, omdat ik niet vernoemd bleek. Mijn moeder zei dus tegen ons, toen we ons eerste kind verwachtten: “Je gaat niet vernoemen, hoor! Verzin maar iets anders.”

Dat deden we. We gaven onze dochter een mooie Scandinavische naam, maar deden er als tweede naam Maria bij, de naam van mijn moeder. We vonden dat een mooie combinatie. En wie zat er vreselijk aangedaan te sniffen aan mijn kraambed? Precies: mijn moeder. Práchtig vond ze het. “Weer een Marietje in de familie!”. zei ze. En we zijn maar op de noordelijke toer gebleven wat de namen van ons verdere kroost betreft. En iedereen is, dacht ik, tevreden.

Ik heb trouwens even opgezocht wat de naam Joran betekent. “God is verheven”, nog bijbels ook. Erg verheven kan ik déze Joran niet vinden, al waant hij zich een god. Hij zou wel eens baat kunnen hebben bij een advocaat van de duivel wellicht……..

3 reacties op “Naam maken….

 1. karin

  februari 5, 2008 at 11:03pm

  wij hebben zo’n beetje alles vernoemd, dat vonden wij nou wel leuk, vandaar dat niek 4 namen heeft en koen 3. en ja hoor, ik ben wel tevreden met mijn namen en maria komt goed van pas op de katholieke school waar ik werk (ongelovige die ik ben)

 2. Sandra

  februari 6, 2008 at 10:20am

  Extra moeilijk wordt het als je kinderen al een naam hebben als je ze krijgt. Dan moet je beslissen of ze die naam houden, of een nieuwe krijgen. Toby’s oorspronkelijke naam was nog wel uitspreekbaar, die van Yara spreek je heel anders uit dan je het schrijft. En als je de eerste de oorspronkelijke naam laat houden, moet je dat bij de 2e ook doen (en we wisten natuurlijk nog niet hoe die zou heten). Zo hebben vrienden van ons 2 kinderen met bijna dezelfde naam (die hebben wel de naam aangehouden.) De oudste heet Fu (spreek uit Foe), kun je wel raden wat ze daar op school van maken. (T meisje is dus chinees :-)), de jongste Yu.
  Toby en Yara zijn dus eigenlijk in hun 3e naam naar zichzelf vernoemd.
  Overigens kennen we een gezin met een Joran, Jaron, Jarno en Jonna. Kwam een chineesje bij dat Jolynn ging heten.

 3. els

  februari 6, 2008 at 12:01pm

  Je kunt het jezelf wel moeilijk maken, zeg! Leuk als de kinderen van dat laatste gezin later allemaal een bankrekening krijgen….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)