Ouderwets gezellig……

Eigenlijk wordt ’t er niet echt gezelliger op. Bij ons natuurlijk wel, maar in bijvoorbeeld Amsterdam, bedoel ik. Dat lezen wij dus hier in de provincie.

Ik had vroeger een kunstschilderende oom, die in de zogeheten ‘warme buurt’ woonde. Zo noemde mijn moeder dat altijd. Hij woonde toen in een prachtig Hendrick de Keyser-huis, dat “d’Leuwenburgh” heette en waarin beneden het Goodwillcentrum van het Leger des Heils gevestigd was. Precies ja, dat van de Majoor. En als hij en z’n vrouw eens samen weg moesten, dan paste niet het Leger, maar een van de moederlijke dames van lichte zeden liefdevol op hun kind.

Wat ik me als kind vooral van dat huis herinner is, dat je er niet kon knikkeren, want al je stuiters rolden naar de voorkant van het huis, zo scheef was het. En dat er een steeg in de buurt was, die de Spooksteeg heette en dat vond ik ’n beetje eng. Maar verder was het er erg gezellig, ook in de buurt rondom.

Het schijnt dat Amsterdam zich aan het opschonen is. Dat de gemeente huizen heeft opgekocht en dat daar nu couturiers zitten. Qua presentatie is de buurt nu dus aan- in plaats van uitgekleed. Ik ben benieuwd of ’t er nu nog zo gezellig is, hoe je ook over de sociaal werksters denkt, die er zaten.

Het zal Mokum in ieder geval veel buitenlandse inkomsten schelen. En ze gingen ook iets met de terrassen in de binnenstad doen, hoorde ik en dan ook al geen paddo’s meer. Nou, nou, daar gáát je naam als stad waar van alles kan.

Nee, dan doen ze het in Zwolle anders, hoor! Daar krijgen de horecaondernemers deze zomer er een “terrasuurtje” bij! Eerst mochten ze op zwoele zomeravonden hun terras tot 12 uur open hebben en nu tot wel 1 uur. Mooi, toch? Maar er is wel ’n restrictie: het moet volgens het KNMI twéé dagen achter elkaar 30° boven nul zijn geweest, want dan is het pas tropisch.

Als er bij de terrasuitbaters twijfels zijn of het die dag nou wel of niet mag: dat kunnen ze nakijken op de gemeentelijke website. Daar kunnen geen onduidelijkheden over ontstaan. Nou, dát zet toch zoden aan de dijk, waar of niet? Qua Oud-Hollandse gezelligheid………

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)