Technische hoogstandjes…..

Ze hebben een aantal van honderd moeders de vraag gesteld wat ze een mooi beroep zouden vinden voor hun kind. Daaruit bleek dat driekwart vindt dat hun kind maar geen technisch beroep moet kiezen. Nou vind ik honderd moeders niet representatief voor een gedegen onderzoek, laat ik dat voorop stellen. En bovendien was ook niet duidelijk hoe die groep was samengesteld. Uit welke lagen van de bevolking dus. 75% van de vrouwen, die betrokken waren bij de enquête, vond dat een technisch beroep geen aanzien heeft en bovendien kan je er vuile handen van krijgen, zeggen ze.

Ik heb waarschijnlijk een afwijking, maar ik vind het juist prachtig als je aan de handen van iemand kunt zien dat ie geen orthopedisch chirurg is ( alsof dát geen technisch beroep is, zeg!) maar metselaar of lasser. En die handen hoeven helemaal niet vuil te zijn, maar dragen wel de sporen van handwerk. Ik vind een stevige, eeltige hand krijgen van iemand die een technische klus voor je komt opknappen, waar je zelf tegenaan kijkt omdat je d’r geen verstand van hebt, erg prettig en vooral vertrouwenwekkend. Zo van : “Laat mij maar even, dat komt helemaal goed.” Ik kan daar erg blij en opgelucht van worden. Het kost wat, maar dan heb je ook wat en kunt weer verder met je leven.

Mijn echtgenoot staat er altijd wel met z’n neus bovenop en wil dan weten wat ze aan het doen zijn. En we treffen het eigenlijk steeds, dat die techneuten graag over hun werk vertellen. Of het nou iemand is die de verwarmingsketel komt nakijken of de wasmachinemonteur en iemand die nieuwe pannen op het dak komt leggen, ze vinden de belangstelling leuk. En mijn koffie lekker, dat scheelt natuurlijk ook.

De laatste weken is er veel actie gevoerd op de scholen om de kinderen geïnteresseerd te krijgen in techniek. Dat lukt niet altijd natuurlijk, maar is wel noodzakelijk, want als die moeders hun zin krijgen zitten er binnenkort meer belastingambtenaren achter de computer dan dat er loodgieters zijn.

Nou zijn die belastingambtenaren heel hard nodig om de boel daar weer een beetje op te leuken en vooral makkelijk te maken, maar in Groningen bijvoorbeeld hebben ze meer aan mensen, die zorgen dat de waterleiding klopt. En die wéten waarom er bruin water uit de kraan komt. Maar dat is misschien wéér een andere studie……

3 reacties op “Technische hoogstandjes…..

 1. Verbal Jam

  maart 11, 2008 at 4:27pm

  Helemaal mee eens. Meer technische beroepen en minder belastingambtenaren. Dat heeft als bijkomend voordeel dat al die loodgieters hun klussen zwart en dus goedkoper kunnen doen! 😉

 2. Wieneke

  maart 11, 2008 at 5:03pm

  Nou en of! En vergeet de zorgende mens niet. De verpleegkundigen en de schoonmakers bijvoorbeeld. De mannen op de vuilniswagen, de stratenmakers… Wat zou het een zootje worden zonder hen. Hulde dus! En die 100 moeders wou ik wijzer hebben. 🙂

 3. Sandra

  maart 11, 2008 at 7:00pm

  Toby wil op dit moment vuilnisman worden als ie groot is (maar morgen weer astronaut, en soms wil ie ook gewoon Toby blijven.)
  Van mij mag ie, als hij er maar gelukkig mee is. Liever een gelukkige vuilnisman dan een ongelukkige belastingambtenaar.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)