Stoeterij…..

Ja, ik weet het, er zijn leukere onderwerpen te bedenken dan een rouwstoet, maar iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad in het verkeer. Minister Eurlings van Verkeer wil het “hinderen” van een rouwstoet, dat tot 1990 een verbod was en toen werd afgeschaft, weer strafbaar maken. “Dat heeft te maken met waardigheid”, zegt hij. Opvallend is, dat hij niet het tot in den treure doorgezaagde woord “respect” gebruikt, maar “waardigheid”. Vind ik wel mooi eigenlijk. Maar die stoet moet zich dan wel aan de regels houden, mag niet door rood en moet stoppen bij een voorrangsweg. Dat lijkt me logisch, anders krijg je te maken met belangenverstrengeling binnen de branche.

Het herkennen van een rouwstoet is trouwens best lastig soms. Vroeger was het zo dat de personenauto’s, die in de stoet meereden achter de als zodanig herkenbare rouwauto’s aan, die de familie in verband met de kosten graag zo beperkt mogelijk in aantal hield, hun verlichting aandeden om kenbaar te maken, dat ze er bij hoorden. Maar nu iederéén, ook zonder crematie-of begrafenisdoel, zelfs min of meer ter voorkóming daarvan, met z’n koplampen aan rijdt, is het moeilijk te zien.

Wij zijn ook wel eens achterop geraakt bij zo’n stoet, doordat iedereen al door het stoplicht was en wij moesten wachten. Dan raak je toch een beetje gestresst, hoor, vooral als je de weg niet weet. Op een dorp gaat alles te voet, soms moet je tweemaal het dorp rond, vanwege de traditie om de boze geesten op een dwaalspoor te brengen en is het een hele wandeling, maar waardig is het wel dan. Tegenwoordig delen uitvaartondernemers vanwege de herkenbaarheid bij een gemotoriseerde begrafenis zwarte vlaggetjes uit voor op je auto.

Dat van die “waardigheid” vind ik best wat hebben, maar het is overal zó druk geworden, dat het vanwege de veiligheid soms moeilijk zal blijken om het “doorsnijden” van een stoet te voorkomen. Je wilt toch niet nog meer dooien. En de boete daarvan verhalen op de desbetreffende overledene, nou, dat doe je niet. Dat is niet waardig. Nee, dat wordt nog een heel gepuzzel. Begraven kan straks alleen nog maar buiten de spits……

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)