Ahoy!…….

We hoorden gisteren in de Belgische quizz “De Canvas Crack”, die we altijd volgen, een grappig feitje. Toen Alexander Graham Bell de telefoon uitvond had ie bedacht dat de mensen zich zouden melden met “Ahoy!” als ze de hoorn van het toestel namen. Zoals in scheepvaartkringen gebruikelijk.

Thomas Alva Edison, van hetzelfde geboortejaar als Bell, ook een slimmerik en de man van de gloeilamp en de fonograaf, vond dat maar niks. Het moest “Hallo!” zijn en hij won, zoals je weet. Dat is in het gebruik dan wel “Hello!” geworden voor de Engelstaligen en “Allo!” voor de spraakgebrekkigen, die de “h” niet kunnen zeggen, maar toch.

Als dat nou niet zo was geweest had ik nu mijn familie kunnen opbellen met “Ahoy! Met je moeder!”. Had ik wel geinig gevonden, lekker stoer. Hadden we wel de rest van de taal ook aangepast natuurlijk. Had ik ze kunnen vertellen dat mijn ouwe na het nuttigen van een oorlam effe onder zeil was gegaan. Blindvaren doet ie al jaren. En dat ik zo es moet gaan bedenken wat we vanavond zullen gaan bunkeren. Dan is het weer even alle hens aan dek in mijn kombuis. Aanvaringen hebben we in dit huis gelukkig zelden. Ahoy……..!

7 reacties op “Ahoy!…….

 1. Irene

  augustus 27, 2008 at 8:24pm

  Het is ook Tsjechisch voor ‘hallo’ maar dat zal wel toeval wezen.

 2. Lars

  augustus 28, 2008 at 2:36pm

  Zou dat, etymologisch, nog iets met ons ‘Hoi’ te maken hebben?

 3. jan

  augustus 28, 2008 at 4:15pm

  Als ik naar Italie bel hoor ik altijd Pronto. Het vervelende daarvan (en van hello en allo) is dat je steeds moet checken of je de goeie persoon aan de telefoon hebt. Zeker als je naar het buitenland belt met al die lange nummers.

 4. nico vrouwe

  augustus 29, 2008 at 12:21am

  Ahoy,
  Asn de andere kant van de straat wordt ook gekeken naar de crack,we nemen het zelfs op als er iets anders is.
  groeten 647

 5. catharina

  augustus 29, 2008 at 10:19pm

  ( begint spontaan met diepe stem te zingen ) “Al die willen te kaapren varen”
  En dat blindvaren van je man..hij vaart daar al jaren goed bij. Heeft hij ook een baart ?

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)