Duimen……

Wat zou een mens zijn zonder duim? Of duimen. Als je ziet hoe handig mensen hun mobiel bedienen met hun duim en je zou niks kunnen grijpen en vasthouden, nee, het zijn slimme onderdelen aan een mens, duimen. Maar nou hoor je nogal eens, dat iemand z’n familie- en/of vriendenkring dringend verzoekt voor hem te duimen. Om een sollicitatie kracht bij te zetten, een examen te doen slagen of een wedstrijd in een overwinning te laten eindigen. Iedereen zegt dan volmondig zijn medewerking toe, want je wenst iemand uiteraard het allerbeste. “Ja hoor, ik zal voor je duimen!”.

Maar sta je dan niet een potje te liegen? Ik weet wel zeker, dat ik het nog nooit daadwerkelijk heb gedaan: duimen. Dat ik erbij ben gaan zitten, mijn handen in elkaar heb gedaan om een poosje met mijn duimen om elkaar heen te draaien. Ik ben daar gek, zeg, ik heb wel wat anders te doen dan duimen draaien! Ik heb van oudsher trouwens een heel ander systeem: ik zet afwisselend de wijsvinger van de ene hand op de duim van de andere. Voor heel eventjes natuurlijk, meer om te demonstreren dat dát mijn manier van duimen is. Bovendien, als iemand zegt, dat ie duimen zit te draaien, op z’n werk bijvoorbeeld, dan heeft ie niks te doen en dat is meestal niet zo geweldig voor de business!

Kinderen mógen van hun ouders helemaal niet duimen. Heeft de tandarts gezegd. Anders krijgen ze konijnentanden. Het is dus heel onverstandig van mij, dat ik een babytje dat duimt allerschattigst vind. Dat ziet er zo intens tevreden uit, daar moet je niks aan doen. Alleen zorgen dat ie op tijd te eten krijgt.

Er zijn ook duimen bekend, die nou niet zo’n prachtige reputatie hebben. Neem de duim van Nero bijvoorbeeld. Die besliste toch maar eventjes over leven en dood. En de twéé duimen van Nina Brink destijds op de beurs, nou, je weet wat daar van terecht is gekomen!

Maar wie duimen wil, gaat z’n gang maar, hoor! Ik leg ze geen duimbreed in de weg. “Fingers crossed” is ook een soort van duimen maar dan met twee vingers en daar heb je ook twee handen voor nodig eigenlijk, als je het goed wilt doen. Ook onhandig. Met “Oké, ik zal aan je denken” weet je ook niet of het helpt, maar het is wel eerlijker……..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)