Hollandse pot……

Het is bij ons thuis een sport om het woord bifidusactiregularisbacterie snel en zonder stamelen uit te spreken. Zoals ze dat in die reclame doen voor dat spul dat het zo goed doet in je darmenstelsel. Zo vlug uitgesproken klinkt ’t heel wetenschappelijk en gezónd ook. En gezond is belangrijk, dat weet iedereen. Kinderen krijgen geen appel meer mee naar school maar een flesje waar álles in zit aan vitamientjes en mineraaltjes. En de moeders hebben natuurlijk gelijk als ze op geen andere manier hun gemakzuchtige kroost aan het fruit krijgen. Om het over de groenten maar niet te hebben.

Ik las dat C1000 ouderwetse, “vergeten” groenten in het assortiment gaat opnemen. Pastinaak, aardpeer en schorseneren bijvoorbeeld. Een andere, eveneens ouderwetse, benaming voor schorseneren is “keukenmeidenverdriet”. Dat zal verdorie toch niet voor niks zo heten, denk ik dan! Ze gaan de groenten dan ook verkopen als stamppotpakketten, zoals pastinaakstamppot met Gele van Mollestaart (ook ’n hele mond vol, zeg!) compleet met aardappelen en uien. Kant en klaar, geen keukenmeidenverdriet bij het schoonmaken. Dat is ’n beetje flauw eigenlijk: ouderwets is ouderwets! Die Gele van Mollestaart is trouwens een gele peen, oorspronkelijk afkomstig uit Limburg.

Wat ik wel fraai vond in de berichtgeving over die plannen van C1000 met betrekking tot die ouderwetse groenten is, dat ze zeiden te verwachten dat de marketing het best zou slagen in de Randstad. Dat zou komen doordat daar meer culinair avontuurlijke mensen wonen, die wel es wat anders willen proberen. Het platteland, en dat is de rest van Nederland dus, is toch wat tradioneel. Nou oké, we hóeven dus niet, maar ik zie wel wat we doen.

Zouden er eigenlijk wel bifidusactiregularisbacteriën zitten in die groentes…..?

2 reacties op “Hollandse pot……

  1. jan

    oktober 21, 2008 at 7:00pm

    En net nu ik de C1000 aan het verlaten ben omdat de Nettorama goedkoper is, net zo goed is en om de hoek.

  2. els

    oktober 22, 2008 at 1:18pm

    Aan de gevolgen van de kredietcrisis is nou eenmaal niks te doen, Jan!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)