Australian connection…….

Van week kreeg ik ’n mailtje van onze correspondent in Australië, mijn zus dus. Op de 26e januari, de dag dat het daar Australia Day was. Overal vlaggen en vlaggetjes op de auto’s, mensen met plakplaatjes met de Australische vlag op voorhoofd en wangen. Wij kunnen er hier wat van met voetbalwedstrijden of zo, maar mijn zus zei: “Iedereen loopt hier uitermate blij voor joker en het lijkt wel of het dit jaar uitbundiger wordt gevierd dan vorige jaren!”

Zij denkt, dat ’t komt doordat in mei vorig jaar, op initiatief van de nieuwe prime minister Kevin Rudd, excuses zijn aangeboden aan de oorspronkelijke bewoners van het continent, de Aboriginals. Volgens haar is het land tweehonderd jaar geleden, toen de Engelsen op die 26e januari daar aankwamen, gewoon gestolen en nadien zijn er veel “enge zwarte mensen”, zoals die beschouwd werden, vermoord. Er is nu een discussie gaande om die Australia Day dus maar op een andere datum te gaan vieren, want voor de “Abbo’s” is het geen dag dat er iets te vieren valt, zegt mijn zus, die natuurlijk zelf import is, maar wel een duidelijk standpunt heeft.

De Australian Of The Year, die dit jaar is verkozen is een Aboriginal professor, Michael Dodson, die erg veel heeft gedaan om een brug te slaan en begrip te kweken voor zijn volk en bíj zijn volk, neem ik aan. Mijn zus vindt het dan ook een mooi “zwart”jaar en legt de link dan ook maar meteen naar Obama, die met z’n witte deel van de familie al aardig over de brug heen was.

Ik vind het wel leuk, hoor, als mijn zus van alles vertelt over het land waar ze woont. Dat het er op het ogenblik blóedjeheet is bijvoorbeeld. Maar ze is een soort van “trots op Australië” of zoiets, maar ziet ook wel de hobbels. Ach, en eigenlijk is overál wel ’n schepje Vanish Action nodig vanwege de vlekken…….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)