Haviksoog……

Als het, zoals gisteren, buiten koud en guur is en je zelf in een lekker warm huis zit, is er eigenlijk niks dat meer voldoening geeft dan op de televisie kijken naar mensen, die zich uit de naad sporten in de vrieskou. Ze doen dat uit eigen vrije wil. Er was een wereldkampioenschap veldrijden in Hoogerheide bijvoorbeeld, dat goed uitpakte voor Marianne Vos, want ze werd in haar eigen Brabant kampioen en was blij.

Bij de mannen had iedereen z’n hoop gevestigd op Lars Boom, maar die maakte er deze keer niks van. Hij werd 20e. Belgische buurman Niels Albert werd wereldkampioen.

We zagen ook hoe Nadal van Federer won in het warme Melbourne. Het was spannend. En wat is dan dat “hawk-eye” een mooie uitvinding, zeg! Binnen een paar seconden kunnen ze op aanvraag via een computerbeeld laten zien of een bal in of uit is. Geen twijfel mogelijk. Leuk voor het publiek ook.

Zou dat bij voetbal nou ook niet kunnen, zoiets? Daar zijn toch vaak dubieuze beslissingen over buitenspel en wel of geen doelpunt. Dat moet toch technisch mogelijk zijn, ook op een voetbalveld. Dat zou een hoop geduvel schelen en de scheidsrechters weer es wat aanzien geven. Moeten ze wel goed vastleggen, wie zo’n computerbeeld mag aanvragen. De trainers of de arbitrage zelf misschien.

Bij de nabeschouwingen of analyses zie je wel eens zo’n beeld met een streep om te bewijzen dat het geen buitenspel was of juist wel. Zoiets dus. Of die hele buitenspelregel opheffen, want ik ben een vrouw die b├ęst weet wat buitenspel is, maar het nut ervan niet ziet. Zonder die regel wordt het toch leuker, dat voetbal? Hoeven ze niet zo vaak overnieuw te beginnen. Of is dat dom geredeneerd?

Trouwens als het publiek meteen kan zien hoe het zit met zo’n scheidsrechtersbeslissing gedraagt dat zich waarschijnlijk toch ook netter op de tribune?

Maar ja, dan hebben die nabeschouwende prietpraters op tv natuurlijk wel minder te prietpraten of worden misschien wel brodeloos. Dat kan natuurlijk niet in deze tijd van werkloosheid. Bovendien zullen er wel landen zijn waar zo’n computervoorziening niet betaald kan worden en dat is dan zielig en niet eerlijk. En zolang geld belangrijker is dan spel komt ’t er natuurlijk sowieso niet van ondanks alle geavanceerde mogelijkheden.

Ondertussen mogen de tennissers niet mopperen, hoor, met hun haviksoog……..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)