Hup…..

Dit wordt weer even iets van de afdeling “Oma vertelt”, hoor! Want we hoorden, dat Jan de Cler (niet te verwarren met de acteur, want die heeft nog wel even, zullen we hopen) is overleden, 93 jaar oud, dus hij mag niet mopperen. De man was ooit huisarts dus heeft ie waarschijnlijk goed naar zichzelf geluisterd.

Wij kennen Jan de Cler van het KRO-zaterdagavondprogramma “Negen heit de klok” uit een grijs radioverleden, waarin wij ’s zaterdags met schoongewassen haartjes pinda’s dopten op een krant en daar naar luisterden. Samen met Alexander Pola schreef Jan de Cler teksten voor dat programma.

Maar half Nederland kent ‘m vooral van het schone voetballied “Hup, Holland, Hup! Laat de leeuw niet in z’n hempie staan!”, dat gezongen werd als Nederland interlands speelde. Jan beschreef in de rust in dit lied, waarvan iedereen dus het refrein kende, zingend de hele eerste helft en deed dat na afloop van de wedstrijd met de tweede helft. Knap werk en beslist geen domme rijmelarij ook nog es. Hij was een analyticus avant la lettre. Ik zie het Evert ten Napel niet doen zo.

Het was altijd leuk. Maar ja, toen was voetbal nog leuk, leuk√©r eigenlijk. Voor Jan is het nu eeuwig rust….ook mooi, denk ik…..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)