Vis-á-vis……

Wat ze toch verzinnen, zeg! Het is al 1 april geweest dus het zal wel waar zijn. Als je deze zomer met vakantie denkt te gaan kun je je goudvis onderbrengen in een ‘goudvissenhotel’ op Schiphol. Ze worden te water gelaten in een grote bak, waar zo’n 80 goudvissen in kunnen. Over andersoortige visjes rept men niet dus lijkt het uitsluitend bedoeld te zijn voor de meest verkochte siervis van Nederland. Ondanks hun mooie naam vind ik het tevens de meest zielige siervis van Nederland. Hun lot staat in de meeste gevallen al bij voorbaat vast.

En wat ik me ook afvraag, hè, hoe herken je je eigen goudvis als je ‘m weer op komt halen? Want rugnummers zullen wel niet houden op die gladde ruggetjes en zouden ze op hun naam reageren? Goudvissen krijgen namelijk heel vaak namen. Dat weet ik toevallig, want twee van onze kleinzonen hebben ook goudvissen. Dirk en Ruud heten ze, hoewel ze niet kunnen voetballen, die vissen. Ik weet het niet zeker, maar ik dacht gehoord te hebben, dat één van de twee er al niet meer is en is vervangen door een reservespeler.

Wij hebben ooit eens in een vakantie op ’n huis gepast, waarin zich twee goudvissen bevonden en van wie wij de verzorging op ons zouden nemen. Dat hebben we keurig gedaan, ons precies aan het briefje gehouden dat bij de ronde vissenkom lag.Ook al zo zielig: alleen maar róndjes kunnen zwemmen. Ondanks onze goede zorgen dreven aan het eind van de eerste week de visjes op ’n ochtend óndersteboven, hetgeen ons niet de bedoeling leek.

De mevrouw van het huis belde zo nu en dan om te vragen hoe het ging en zo, want we hadden ook nog een kat in de gaten te houden. Daarvan wisten we alleen dat ie zwart was, vier pootjes en ’n staart had én dat hij z’n bakjes keurig leeg at. Dat deed hij ’s nachts, want hij zag een warme relatie met ons totaal niet zitten. Wij deden er alles aan, maar het was niet anders.

Toen onze tijdelijke huisbazin weer belde vertelde ik met enige schroom, dat we ons heus, echt waar, aan haar instructies hadden gehouden, maar dat de visjes…….., waarop mevrouw riep: “Góddank! Eindelijk. Nee hoor, helemaal niet erg. Géén nieuwe gaan kopen!”

Nee, een leven als goudvis…..alleen je naam is maar mooi…….

3 reacties op “Vis-á-vis……

 1. karin

  juni 24, 2009 at 4:01pm

  dirk is intussen al gaan hemelen. max en silver zijn ervoor in de plaats gekomen.

 2. els

  juni 24, 2009 at 4:49pm

  Waar is Ruud dan gebleven? Of was die al eerder….?

 3. karin

  juni 24, 2009 at 9:45pm

  ruud is nog springlevend, we hebben er nu gewoon drie. gezelli!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)