Meisjes van dertien…..

Zeilstertje Laura Dekker is geen gewóón meisje van dertien, laten we dat even voorop stellen. En het is bovendien niet zo gek, dat er nogal wat belangstelling is voor haar plan in haar eentje, weliswaar in gezelschap van haar hond, de wereld rond te gaan zeilen. Er zitten nogal wat haken en ogen aan dat plan, waar het de leerplichtwet, de macht van haar ouders én die van de Raad van de Kinderbescherming betreft.

Ze kán zeilen. Heeft vanaf haar zesde een eigen boot, las ik, dus een beginnertje is het niet. Maar ervaren zeezeilers zien toch wel beren op de golven. Zal ze fysiek opgewassen zijn tegen een orkaan? Aan een hond heb je dan niet veel. Misschien gaat ie nog wel overboord ook.

En, al lijkt dat niet zo met al die computermodellen, weer voorspellen is tegenwoordig best moeilijk! Kijk maar naar de weeralarmen van het KNMI. Dat waarschuwt voor iets dat niet komt, maar dat kan natuurlijk ook best andersom. Niet waarschuwen voor iets dat wél komt! Ze is niet dom, gaat elke drie weken aan land, maar een volgbootje heeft ze niet. De eerste de beste Kanaalzwemmer wel en wat is dat nou voor een afstand?

Maar het is haar wens om de jongste zeezeiler te zijn, die rond de wereld gaat. Gewoon een soort Guinessbook-verhaal dus. Is dat nou een reden? En ze heeft er nog haast mee ook, want anders hoeft ’t niet meer vanwege concurrentie. Je meten met leeftijdgenoten in een flinke zeilwedstrijd, is dat niet sportiever?

Nee jongens, ik vind het helemaal niks. Als moeder (en van Laura’s moeder heb ik nog niks gehoord of gezien) zou ik twee jaar lang slapeloos zijn, als mijn kind op deze manier onderweg was. Wat kan ze niet allemaal tegenkomen aan ellende. Nou ja, als ze niet weg mag of kan, dan zal ze de pest in hebben, maar dat hebben pubers wel meer. Ik hoorde trouwens, dat ze drie paspoorten heeft! Duits, Nederlands en Nieuw-Zeelands. Hoe komt ze daar nou aan? Weet Wilders dat wel…….?

3 reacties op “Meisjes van dertien…..

 1. Irene

  augustus 25, 2009 at 10:09pm

  Ik heb ook twee paspoorten. Niks clandestiens aan. En ik vind dat een mens beter spijt kan hebben van de dingen die hij wel gedaan heeft dan spijt hebben van de dingen die hij niet gedaan heeft. Niet met betrekking tot deze Laura hoor, daar matig ik me geen oordeel over aan zonder die mensen en hun omstandigheden persoonlijk te kennen.

 2. els

  augustus 26, 2009 at 12:02am

  @ Irene: Dat van die paspoorten was een grapje, hoor! Al heeft iemand zes paspoorten,mag van mij, zolang hij er legaal is aangekomen.En wat dat meisje betreft praat ik als een niet avontuurlijk aangelegde tuthola moeder.Het zij zo.

 3. Menno Nicolai

  augustus 27, 2009 at 5:14pm

  Laura moet het wat mij betreft zelf maar uitzoekenmet haar ouders, voogd of rechter. Maar die hond! Wil die hond wel echt mee? Een hond die zijn gevoeg moet doen op een kattenbak, dat is toch vernederend? Kom op Marianne Thieme: kamervragen!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)