Slaatje……

Een volkstuinder uit Harderwijk heeft aangifte gedaan van diefstal uit zijn groententuin. Al een paar maal zijn er o.a. bieten en kroppen sla verdwenen en ook een buurman is er al ingetuind. Waarschijnlijk vindt de dief de groenten in de winkel te duur, hoewel ik dat niet met ‘m eens ben. Als je ziet hoe de supers aan het stunten zijn met de boontjes, het witlof en de komkommers dan moeten de telers er weinig tot niks aan verdienen, dat kan niet anders.

Maar om tuintjes leeg te halen, waar mensen maanden in gewerkt hebben: gespit, gezaaid, gewied, hoe diep ben je dan gezonken als dief. Om spitten te leren moeten ze hem, als ze ‘m te pakken hebben, als straf met ’n schepje de Schelde maar laten uitdiepen. Zijn de Belgen ook meteen weer goed op ons.

Op kleinere schaal overkwamen ons vroeger ook nogal eens van die jatpraktijken in de therapietuin van het revalidatiecentrum waar ik werkte. Hadden de mensen met veel moeite en geduld tomaatjes of aardbeien gekweekt, werd er met smart gewacht tot ze eindelijk rijp genoeg waren om geoogst te worden en dan kwam je ’s morgens op de tuin waar de buurtjeugd over het hek geklommen was en ’s avonds alles had weggehaald. De lege bierblikken als getuigen. Soms hadden ze de boel ook alleen maar afgeplukt en weggesmeten. Dan wil je het woordenboek wel effe voorlezen, hoor!

En hoe hoger het hek werd, hoe groter de uitdaging. Er is nog wel es ’n brief uitgegaan in de buurt, waarin de ouders verzocht werd eens een stevig gesprek aan te gaan met hun gebroed en in ieder geval op ze te letten. Veel hielp dat niet, want : “Mijn kind doet zoiets niet” werd nogal eens geroepen.

Nou, je zult ze de kost moeten geven. Ja, gezond voer natuurlijk: groente en fruit liefst……..

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)