Meer geluk dan wijsheid, of andersom kan ook…….

Van de week hadden we ’t er over of je er ooit bewust over nadenkt of je eigenlijk wel gelukkig bent. Niet of je geluk hebt met iets toevalligs, nee, gewoon of je gelukkig bént voor je gevoel. Een of andere slimmerik heeft namelijk nageplozen en uitgevonden, (dat zal wel weer een proefschrift voor een promotie zijn, waar ze de meest vreemde onderwerpen voor verzinnen) dat een gemiddelde Nederlander zestig en een half jaar gelukkig is. Ja, een Zimbabwiaan maar twaalf en ’n half jaar, stond er bij in de krant, maar dat vind ik niet zo gek met die Mugabe in de buurt.

Ruim zestig jaar gelukkig, ik vind het nogal wat! Tot mijn geluk heb ik die zestig jaar al ruim gehaald ook nog en dat kan niet iedereen mij nazeggen met al die moderne rotziektes waar ze nog te weinig aan kunnen doen. Dus mij hoor je niet klagen.

Ik snap alleen niet hoe zo’n onderzoek werkt. Je kunt als gemiddelde Nederlander wel heel rommelig in elkaar zitten met van die ups en downs in je dagen. Dat kan toch? Hoe krijg je die geluksjaren bij mekaar geteld dan? Iedereen weet dat er heel wat stoorzenders zijn: dingen, mensen, gebeurtenissen, die je geluk danig in de war kunnen schoppen. Van een kapotte wasmachine, een niet startende auto, een geblokkeerde bankrekening, een arrogante baas of onenigheid met je familie tot vergeten de vuilnisbak buiten te zetten. Kan allemaal en dat gaat ook allemaal van je zestig en een half jaar af.

Het gaat toch zoals het gaat, zo heb ik ’t tenminste altijd beleefd, goede tijden, slechte tijden. Onderweg naar morgen heb je dan wel es ’n slapeloze nacht, maar als de sores voorbij is, weet je wel weer hoe aardig je ’t hebt. Ik hoorde van iemand, dat ie wel eens het idee heeft gehad er vandoor te gaan. Niet gedaan, maar wel even gedacht. Die behoefte heb ik nooit gehad.( Zou ook geen idéé gehad hebben waarheen, hoor!) Maar ik was dus kennelijk gelukkig genoeg. Niet constant, maar dat kan ook niet, want wie is dat nou wel? Toch blijf ik zestig en een half jaar (om dat halve jaar moest ik wel lachen eigenlijk!) een héle tijd vinden……..

1 reactie op “Meer geluk dan wijsheid, of andersom kan ook…….

  1. Wieneke

    oktober 29, 2009 at 4:07pm

    Gelukkig zijn wordt meestal verward met het begrip tevredenheid. Ik voor mij ben voornamelijk tevreden met mijn leven. Maar geluksgevoel overvalt je soms. Het heeft eigenlijk geen aanleiding nodig. Ik vind het een flauwekul onderzoek, want hoe kun je dat nou meten? Schrijft iemand dat op? Zo van: vandaag was ik van 13.00 tot 14.30 uur gelukkig en daarna van 18.15 tot 19.35 uur. Maar er zijn weer wat mensen zoet én van de straat geweest met dit onderzoek, daar troost ik me dan wel weer mee 🙂

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)