Voor het oog van de camera……

Dat je niet zoveel privacy hebt als burger tegenwoordig, lijkt me bekend ondertussen. Maar wat we vanmorgen in de krant lazen slaat toch wel alles! Een oude mevrouw in Drente had al meerdere keren last gehad van een insluiper. Je kunt je dan afvragen of ze daar dan voldoende aan heeft gedaan wat beveiliging betreft: de achterdeur niet open laten, slecht hang-en sluitwerk vervangen, ’n alarmpje (je hebt al hele leuke tuinkabouters, die fluiten als er iemand langs komt!) een bewegingsmelder, nou ja er is genoeg te verzinnen. Maar dat terzijde. Haar familie kreeg er in ieder geval genoeg van. Er werden camera’s in het huis neergezet en daardoor was duidelijk te zien wie er zo wederrechtelijk bezig was. Het filmpje zette de Drentse politie op internet met de vraag: wie kent deze man? En toen kwam er een boze reactie van de Bond van Wetsovertreders, want de privacy van de insluiper was geschaad! Niet de privacy van de bewoonster, nee, die van de inbreker! Ook binnenshuis zouden er geen camera’s geplaatst mogen worden, want een crimineel moet ongestoord z’n gang kunnen gaan.

Ik begrijp er niks meer van. Hoe de politie met, op deze manier verkregen, informatie moet omgaan is wellicht weer een andere kwestie, dat denk ik ook, maar al wil ik zevenentwintig camera’s in mijn huis zetten, daar heeft toch geen kip wat mee te maken, zeg! Ik vind het wel zo rustig zonder zevenentwintig camera’s, hoor, maar over de ‘inrichting’ van z’n huis beslist iemand toch zelf.

Dat er trouwens een Bond van Wetsovertreders bestaat! Nooit geweten! Wie zouden daar nou lid van zijn? Grote jongens, zoals witwassers en fraudeurs, paspoortvervalsers misschien wel of autodieven. Of mensen, die geregeld vergeten hun hand uit te steken als ze de hoek omgaan, of die te hard rijden, of zouden het alleen maar eenvoudige insluipers zijn, die niet herkend willen worden? Je wéét het niet, je wéét het niet, zoals je niet meer weet wat wel mag en wat niet in dit land. O, ik zie nu, dat er een stickertje op de deur had moeten zitten waar het op staat, dat van die camera dus. Dan was ie een ongestickerd deurtje verder gegaan. Gat in de markt, mensen! Anti-insluiper-stickers. Dan weet ie ’t niet meer. Scheelt je ’n camera……..!

3 reacties op “Voor het oog van de camera……

 1. Irene

  oktober 25, 2009 at 10:19pm

  Ik dacht dat het op internet zetten het probleem was, niet die camera zelf. De Bond van Wetsovertreders heb ik weleens mee te maken gehad toen ik nog in Nederland werkte. Daar waren geen ‘grote jongens’ lid van, nee, meest kruimelwerk en mensen die hun mondje konden en wilden roeren. Een gemengde verzameling. Je had toen ook de Junkiebond, ik weet niet of die nog bestaat. Zelf was ik lid van het Bajesoverleg, maar dat was – ik zeg het er voor de zekerheid maar bij – het overlegclubje van mensen die spreekuur hielden in gevangenissen en huizen van bewaring, niet die zelf in de bajes zaten. Ik mocht er in elk geval na elk spreekuur weer uit.;-)

 2. els

  oktober 25, 2009 at 11:27pm

  Het stónd er wel zo, dat die binnenshuis geplaatste camera’s het probleem waren. Maar ja, ’t was wel De Telegraaf, daar ‘verbuigen’ ze wel meer wat ten behoeve van de sensatie….

 3. Peter Weehuizen

  oktober 26, 2009 at 4:20pm

  De klacht is ongegrond verklaard

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)