Sterrenbeeld…….

Gisteravond waren we bij onze jarige dochter in Beekbergen. Ze had de hele dag al aanloop gehad dus de grootste drukte was voorbij. Er voegde zich nog één mevrouw bij ons als visite en toen de tv uit was en de kindertjes naar bed waren, werd er gezellig gepraat. Nu wil het geval dat de dames, ons kind en die visitemevrouw, beiden zeer betrokken zijn bij de school van hun kinderen. Actief betrokken, mag ik wel zeggen.

Onze dochter is bijvoorbeeld behalve secretaris van de ouderraad, ‘verkeersouder’, lid van een sportcommissie, ook lees-en computermoeder en ze verricht nog wat hand-en spandiensten. Dat vindt ze hartstikke leuk, hoor, en zolang ze nog werkzoekend is, want dat is ze ook nog, kan het ook allemaal. Die andere mevrouw zat in de Sinterklaascommissie en daar is het ook spitstijd natuurlijk. Ze zijn er maar druk mee, die moeders. Er werd dus veel over school gepraat. Wij luisterden en hoorden dat er heel veel gebeurt op zo’n dorpsschool. De kinderen hebben het zonder meer getroffen met hun juffen en meesters én met hun actieve ouders.

Ze hadden het ook nog even over de “sterrenschool”, je weet wel, zo een waarvan men vanuit Den Haag graag wil dat ie van zeven tot zeven open is, omdat dat beter aansluit op het werk- en privéleven van de ouders. Ze zien dat in Beekbergen in ieder geval helemaal niet zitten. En het is ook niet nodig. Er zijn vanuit school enquêtes geweest en voor de voorschoolse opvang bijvoorbeeld waren er zegge en schrijve twee aanmeldingen. Er is wel een overblijfmogelijkheid voor tussen de middag en verder helpen de moeders elkaar met het opvangen van kinderen als dat nodig is.

Het ‘speelcircuit’ tussen de kinderen na schooltijd schijnt ook prima te zijn en zeer levendig. Er wordt bij elkaar gegeten als het zo uitkomt, slapen bij een vriendje thuis is zó geregeld én ze wonen dicht bij elkaar, ook belangrijk.

Eigenlijk is het gewoon mooi om je jeugd in een dorp te kunnen doorbrengen, dat is een ding dat zeker is. En ik vind die ‘ouderwetse’ dorpsschool, die om de dooie dood niet ouderwets is: ze zitten bóvenop alle moderne ontwikkelingen in hun gloedjenieuwe gebouw met z’n computergestuurde schoolborden, een zégen voor alle kinderen van Beekbergen. Vijfsterren, zo’n school……..

3 reacties op “Sterrenbeeld…….

 1. Irene

  november 18, 2009 at 9:32pm

  Dat is een waar woord, wat je zegt over in het dorp op school zitten. Een school kan nog zo geweldig zijn, als hij een heel eind weg is, is de helft van de winst alweer kwijt omdat je vriendjes ver weg wonen.

 2. Wieneke

  november 19, 2009 at 4:07pm

  Dat klinkt helemaal leuk! Dat de moeders elkaar helpen met het opvangen van de kinderen is ook heel goed. Zo heeft iedere moeder wat meer tijd voor zichzelf of het werk. Ik kan me herinneren dat mijn broer thuis absoluut geen melk wilde drinken. Maar bij de boterham eterij bij een vriendje wel, want daar hadden ze ‘paardenmelk’. Het was natuurlijk precies dezelfde melk als thuis, maar de vader van dat vriendje had hem verteld dat hij extra sterk zou worden van die heel speciale paardenmelk.

 3. Ingrid

  november 19, 2009 at 5:47pm

  En of het een leuke school is ! We hebben niet voor niets zoveel ouders die willen helpen, dat is op andere scholen nog wel eens een probleem. En inderdaad mijn verjaardag was erg gezellig. Op naar de IKEA….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)