Eco….

In de krant stond ( de komkommer slaat dit jaar vroeg toe, vrees ik) dat aan de lengte van de rokken van vrouwen te zien is hoe het er met de economie voor staat. Hoe korter de rokjes, hoe beter het gaat. En daar snap ik dus niks van. Hoe minder textiel er verbruikt wordt, des te slechter voor de economie, toch? De zomerse bikini’s zetten tenslotte ook geen zoden aan de dijk.

Ik herinner me, dat na de Tweede Wereldoorlog de welvaart weer op gang geslingerd werd door de Franse modekoningen met de lancering van de “New Look”. Wijde, kuitlange rokken en jurken, waarvoor veel stof nodig was. Mijn moeder was enthousiast over de nieuwe modelijn. Ik weet nog dat ze een nieuwe jurk kocht. Die was parelgrijs met een hele wijde cirkelrok en hij stond haar prachtig. Ze had ‘m “dus” heel weinig aan, want hij moest netjes blijven voor speciale gelegenheden. En die had ze niet zo veel. Maar ik was ’n jaar of twaalf en keek vaak in de kast waar ie hing en voelde dan heel voorzichtig aan de stof.

We woonden toen, vrij krap, achter het accountantskantoor van mijn vader. Veel kastruimte was er niet. Dat was waarschijnlijk de reden dat mijn vader een accu boven in de kast zette, waarin onder andere de jurk van mijn moeder hing. En die accu ging lekken. De gevolgen waren niet economisch. Dat het huwelijk van mijn ouders desondanks heeft standgehouden is het gevolg van het feit, dat ze tenslotte die vijf jáár oorlog ook goed waren doorgekomen……

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)