Vrijwillige bijdrage……

Gelderland is de rijkste provincie van ons land. Dat wist ik niet, maar mijn echtgenoot wel. Had ie gelezen of zo. Hij heeft belangstelling voor zo’n feit omdat hij vrijwilliger is bij een organisatie, die afhankelijk is van provinciale subsidie. Met die subsidie gaan ze zorgvuldig om. Er zijn weinig betaalde krachten en de onmisbare vrijwilligers doen, na een gedegen opleiding, gemotiveerd en trouw hun werk. Daarmee besparen ze de gemeenschap veel geld. Eens in het jaar gaan ze een dagje uit met z’n allen en zelfs dat doen ze vaak nog op de fiets ook. Wie precies wil weten wat mijn kloris uitspookt moet me maar even mailen, dan leg ik je even uit waarom dat hier niet hangend aan de grote klok kan.

De organisatie werkt landelijk, maar heeft hier in Apeldoorn een bescheiden onderkomen, dat ze ook nog es dreigen kwijt te raken. Kommer en kwel dus voor deze zeer nuttige dienstverlening die, zoals gezegd, de overheid veel geld scheelt. Maar die gaat beknibbelen omdat er bezuinigd moet worden. Dat is niks nieuws natuurlijk, dat moet iedereen. Maar ik zou toch wel eens willen weten hoe dat nou eigenlijk gaat, dat bepalen wie er wel en wie er geen subsidie krijgt. Zitten er een paar ambtenaren bij mekaar met een rood potloodje, die dan aan het strepen gaan? En als een van die lui bekend is met jouw club, omdat z’n broer er bij zit, dat je dan meer kans maakt of zo? Ik zal het allemaal wel weer te simpel zien natuurlijk.

En ik weet dat er heel wat verenigingen, clubs, instellingen en nuttige gezelschappen te maken hebben met die bezuinigingsperikelen. Maar de groep van mijn eigen willige vrijer, die dat werk zo gráág doet, zit behoorlijk in de rats of ze überhaupt kunnen blijven bestaan. En het is niet eens ’n voetbalclub. Nou ja, het voelt ondertussen wel héél naar in de rijkste provincie van Nederland……..

1 reactie op “Vrijwillige bijdrage……

  1. jan

    juni 6, 2010 at 10:11am

    Als journalist bij de publieke omroep in Brabant leef ik mee. Wij zitten in hetzelfde schuitje, terwijl we nu al met anderhalve man en een paardenkop (of is het hoofd) onze publieke opdracht moeten uitvoeren

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)