Verrekijker……

Dat je identiteit op het internet nou niet bepaald onbekend is, dat weet iedereen zo zoetjesaan. Je kunt nog zo zuinig zijn met het vrijgeven van persoonlijke gegevens, wie weten wil wie of wat je bent komt er toch wel achter.

Als je als jongere alcohol wilt aanschaffen moet je je bewijzen in de winkel en is legitimatie verplicht. Als je ’n jong koppie hebt ben je sowieso de klos. Als het goed is. En dat is het, vindt deze ouwe muts. Maar met name in supermarkten schijnt er door drukte of onoplettendheid nog wel es iets mis te gaan. Wettelijk dan, want de jeugdige ondermaatse drinker heeft succes natuurlijk. Dat moet strenger, zegt de overheid. Die op het gebied van gestrengheid wel es vaker iets zegt tegenwoordig. Erg véél zegt zelfs.

Als eerste in de regio heeft nu een slijterij in Beekbergen ( ’t Keteltje) een apparaat met ’n camera er in, de z.g. “Ageviewer”. Iedere klant moet daar even in kijken om gekeurd te worden of hij wel volwassen is. Dat gaat snel, het is binnen drie seconden bekend. Er zijn gevallen, waarin zoiets ’n heel leven duurt.

Die ‘keuring’ gebeurt niet door de slijter, nee, het gaat op afstand. Ergens ver weg in Breda zit een controleur, die je moet goedkeuren. Zonder toestemming kan er niet worden afgerekend. Wat ik me nou afvraag, hè… zou dat nu ook moeten bij Gait-Jan, die al jaren z’n borrel voor het weekend komt kopen of voor Annie, die al net zo lang haar Boerenjongens bij de slijter haalt, omdat ze die bij de super niet hebben? Het stáát er niet, maar zo’n controle hoeft toch alleen maar voor de jongelui? En ik vind het weer zo allemachtig éng, ook! Wat weet zo’n Bredanees d’r nou van? En wat doet hij anders dan een oplettende winkelier: bij twijfel vragen naar de legitimatie?

Maar hé, ik bedenk me net! Het is natuurlijk preventief! Het is weer vakantieseizoen in Beekbergen. Veel vreemd volk over de vloer, dat met teveel alcohol achter de knopen natuurlijk vernielzuchtig wordt. Nee zeg, dát doen ze dan maar in Apeldoorn! Dáár hebben ze ook meer blauw op straat.
Slim, hoor, Beekbergen……ha, ha…!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)