Boomgrens…..

“Wil je blijven leven, wacht dan even”. Dat is de nieuwe slogan, die daar natuurlijk al sinds 1839 geldt en die ProRail nu plaatst bij spoorwegovergangen. Gistermiddag hoorden we een radioverslag van een reporter, die zich had opgesteld bij zo’n spoorwegovergang. Toen de bellen rinkelden en de bomen daalden omdat er een trein naderde, glipte een meisje op de fiets toch nog gauw onder de spoorbomen door.

De verslaggever hield haar aan en vroeg: “Waarom deed je dat nou, toch nog onder die dichtgaande spoorbomen door?”. “Ik wil naar huis”, zei ze. “Ja, maar dat was toch gevaarlijk!”. “Och….”, zei ze. Ze vond het wel meevallen. Moet ze tijdens die actie zelf niet vallen natuurlijk. Maar ze hield wel van ’n beetje risico. Hopelijk heeft ze begrijpende ouders als ’t mis gaat.

Er zullen best overgangen zijn waar het wat langer duurt, maar hier was de overweg geklokt zo’n dertig seconden dicht. Een halve minuut waarvoor je je leven waagt. Levert gemiddeld zo’n tien doden per jaar op. Dat zijn trouwens voor driekwart mannen, hoorde ik.

De reporter had ook nog een gesprekje met een mevrouw van ProRail. “Wat doen jullie er nou aan om dat gedrag tegen te gaan?”, vroeg hij. “We hebben hekjes onderaan de bomen gemaakt, zodat men er niet zo makkelijk meer onderdoor kan, bij het voetgangersgedeelte hebben we aparte bomen aangebracht en om het zogenaamde ‘slalommen’ moeilijker te maken hebben we middengeleiding op de overgang aangelegd”. “Dat helpt dus niet echt, hè?”, zei de radioman sarcastisch.

Ik weet niet precies meer wat de ProRail-woordvoerster antwoordde, maar we vonden de vraagstelling en de reactie van de radioman heel raar. Alsof ProRail verantwoordelijk is voor het idiote ongeduld van de weggebruiker! Dat is toch de omgekeerde wereld, waar ik trouwens steeds minder van snap. Maar voor iemand die daar dichterbij komt is 30 seconden wachten natuurlijk maar even en als je jong bent waarschijnlijk ’n ééuwigheid……..

1 reactie op “Boomgrens…..

  1. jan

    juni 23, 2011 at 5:38pm

    Doet me denken aan slogans op flesjes schoolmelk, lang geleden: “Beter vijf minuten later thuis dan in het ziekenhuis”. Dat was een oproep om veilig te fietsen.
    Ik ben het met je eens dat sarcasme een beetje vreemd is maar het past in de huidige interviewtechniek om te prikkelen. Hij had beter dat meisje aan kunnen pakken. Alsof het mogelijk is alles langs het spoor veilig te maken.

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)