Kattenkwaad……

Vorige week zag ik ’n aflevering van Andere Tijden. Altijd mooi om te volgen, vind ik. Deze keer ging het over de jaren vlak na de oorlog, dus tweede helft veertig, vijftig en zestig voor ’n deel. In ieder geval de tijd dat ik een Amsterdamse tiener was. De term “teenager” kwam er aan.

Op Twitter zag ik later, dat mensen zich nogal verbaasd hadden over de beelden met Amsterdamse jochies, die aan het gooien waren met stenen en van alles in de gracht donderden en daar de grootste lol aan beleefden. De Twitteraars vonden dat maar onaangepast gedrag, als dát nou die zogenaamde tijd was, dat de normen en waarden nog hoog in ’t vaandel stonden…..?

Maar destijds noemde men dat gewoon ‘kwajongensstreken’. “Die straatschoffies!”, zei mijn vader dan. Na de oorlog, toen men ging opruimen, herstellen en opbouwen, lag er nogal wat rommel in de rondte in de stad. Dus dat was aantrekkelijk spul en als er iemand aankwam, holde je lachend weg. Het ging om de spanning van iets doen wat niet mocht. En ín de oorlog speelden stadskinderen met niks, hadden relatief veel vrijheid, want hun ouders hadden wel wat anders aan hun hoofd. Zorgen, die ze vaak niet met hun kinderen deelden. Hoe ze aan eten moesten komen bijvoorbeeld of aan materiaal om hun huis warm te krijgen.

Er werd dus veel op straat gespeeld en wij als kinderen waren er handig in om, als er weer eens ’n razzia was waarbij Duitsers mensen hun fiets afpikten, langs de stoeprand te gaan staan als zogenaamd nieuwsgierige kinderen en zo iemands fiets af te dekken. Ook dat was spannend en eigenlijk best leuk. Onze school was bezet door de Duitsers dus we zaten in Amsterdam dan weer hier en dan weer daar op school en hadden zelfs soms les bij de juffrouw thuis.

Dat je na de bevrijding allemaal weer in het gareel moest leverde kwajongens op. Kwameisjes zullen er waarschijnlijk ook wel zijn geweest, maar daar weet ik natuurlijk niks van. En uit dié tijd stamt dat filmpje van Andere Tijden.

Maar verder zag ik zóveel bekends langskomen! Leuk, hoor. De kampeertentjes van onze eerste vakanties weer, de eerste auto van mijn vader, onze eerste echte radio, nadat we jaren radiodistributie hadden gehad, de wasmachine, die mijn moeder elke week voor ’n dagdeel huurde voor twee gulden en die ze voor dat geld nog kwamen brengen en halen ook. Zo leuk, dat er van die tijd beelden zijn.

Een goeie ouwe tijd zou ik het niet willen noemen, want het was behoorlijk sappelen met name voor mijn ouders. Maar het waren wel mijn jonge jaren, die soms goed waren en soms wat minder goed. Zoals dat waarschijnlijk ook nog geldt voor iedereen, die nú jong is: soms gaat ’t goed en zo nu en dan wat minder. Wat dat betreft zijn er geen andere tijden……..

10 reacties op “Kattenkwaad……

 1. Cor

  juni 13, 2011 at 4:25pm

  Ik heb het ook gezien en ook de aflevering van de week ervoor. Die ging over de jaren dertig. Vooral het contrast viel me op: hoe de jaren 30 vooral bedrukt waren en ontevredenheid de overhand had, maar hoe de jaren vijftig veel blijer overkomen.
  Ik ben van 1961, dus ik heb beide perioden niet meegemaakt. Maar ik vind het hele mooie uitzendingen.
  Ken je http://www.geschiedenis24.nl/ ? Daar vind je onder andere filmpjes uit Andere Tijden, maar ook Onvoltooid Verleden Tijd: ook zo’n programma dat het bekijken waard is.

 2. http://spacesofhope.org/vic.gov.au

  september 25, 2016 at 3:32am

  In all honesty it doesn’t matter what your links are from and if they are paid or not. Trust me on this. I had a blank webpage on a domain and it went up for a PR6 when google updated it’s Pr’s. I just got tons of links and it worked. So don’t really think paid links and associate links are at all any diffrent in reality. A link is a link it just matters who the link if from.

 3. ummeldung kfz versicherungswechsel

  november 3, 2016 at 12:31pm

  Saya melihat bahwa kebanyakan pemuda pedesaan suka merokok. Kasihan, mereka tidak berpedidikan tinggi dan tentunya kurang mengetahui ilmu kesehatan tetapi seperti menjadi sasaran empuk para pengusaha rokok. Mudah-mudahan mereka sadar bahwa merokok itu tidak sehat.

 4. http://www.hausratversicherung.tech/

  november 5, 2016 at 8:04am

  Annie – Hi RobbinHow much do you charge for wedding photography in Sandakan in Dec? Most likely only one day. Do you have any recommendation for rental of bridal car or luxury car in Sandakan as well?Annie

 5. http://www.privatkredit.pw/

  januari 27, 2017 at 4:45pm

  I think you nailed it. He's too intellectually dishonest to reason through the Jewish question – he's chosen to side with the Jews. Your comments make him uncomfortable, so he just pronounces that you are no longer welcome. A pitiful and cowardly response.Once bloggers side with the Jews, they adopt Jewish tactics, i.e. authoritarian control of 'dialogue', ad hominem attacks, extreme accusations, etc.

 6. http://www./

  maart 1, 2017 at 2:22am

  This was very good for me to read. Master and i have a complete TPE, and that includes financial control. W/we only have difficulties when i don’t understand what is going on and where we are at in O/our journey. Thankfully, this part of O/our journey is drawing to a close and W/we will be rid of the hindrance in O/our life very soon. My Master is also very clever with money and I never have to suffer from a lack of trust in Him ever, in any aspect of O/our D/s relationship. He is truly a World Class Grand Master and my Hero!! i love Him.

 7. http://www./

  maart 1, 2017 at 5:33am

  This is just a partial excuse for hubris. For example, the AI sillogism ("brain is a machine that processes symbol, computer too, and so computer will be able to make everything the brain does") is just plain wrong, and no computing power will make it right.

 8. springfield a r

  mei 20, 2017 at 7:23pm

  will convince them to check your website…too. another good tip is to write good quality content. remember that your articles will be exactly like a business card. people will not have the confidence to visit your website if they don’t like your article. try to write about…

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)