De belang van de lidwoord……

Op Radio 1 hoorde ik net een discussie tussen een paar journalisten, van wie er één taaldeskundige was. Hoewel volgens mij elke journalist dat zou moeten zijn, maar dat terzijde. Ze hadden het erover, dat het lidwoord ‘het’ aan het verdwijnen is uit onze taal. Dat mensen het rustig over ‘de’ meisje hebben in plaats van over ‘het’ meisje. Is dat erg, dat verschijnsel? Jan Kuitenbrouwer, de taaldeskundige, vond van niet. Omdat taal nou eenmaal leeft, zei hij.

Het kwam onder andere door de allochtonen. Met name de rappers doen maar wat. Hé, misschien weer eens ’n punt voor de PVV, als ze niks te doen hebben. De verloedering van onze taal door de buitenlanders. Met name Wilders heeft daar veel verstand van. Ik begrijp dat, als je het Nederlands niet van huis uit hebt meegekregen, het ook wel lastig is. De ene keer ‘de’ en dan weer ‘het’ en als iets ‘het’ is in het enkelvoud, moet ’t in het in het meervoud weer ‘de ‘ zijn. Ga d’r maar aan staan.

Dan hebben ze dat in het Engels toch makkelijker geregeld. ‘The’ voor alles. Zo heb ik het ook altijd briljant gevonden, dat ze ‘you’ gebruiken. Niks geen gehannes met ‘u ‘ of ‘jij’ zeggen tegen iemand. Gewoon ‘you’. Je respect toon je dan anders. Of niet, dat kan ook.

Maar dat ons ‘het’ zomaar zou moeten verdwijnen op min of meer natuurlijke wijze, dat vind ik toch niks. Ondanks dat ik best voor ‘levende’ taal ben, hoor, maar het zou toch een taalkundige slordigheid in de hand werken als je niet meer op de lidwoorden zou letten. Ja, de Fransen hebben het nog weer anders ‘le’, ‘la’, l’ en dan voor het meervoud nog ‘les’, maar die doen wel vaker moeilijk. Om het over de Duitsers maar niet te hebben trouwens.

In de dialecten hier rommelen ze ook wel, hoor, met de lidwoorden. Maar dan blijft het tenminste nog ’n beetje lokaal. Zo herinner ik me, dat er in Vaassen tegenover kasteel De Cannenburgh een huis stond, waarop een naambord was aangebracht met “Op het hoek van de bos”. En er woonden onvervalste autochtonen in dat huis. Dat is al tientallen jaren geleden dus het is niet eens van de laatste tijd dat gedoe met de lidwoorden…….

3 reacties op “De belang van de lidwoord……

 1. Irene

  november 8, 2011 at 11:15pm

  Dire verschillende lidwoorden zijn toch maar overbodige ballast en een taal frist ervan op als er import komt. Ik las laatst een leuk boek daarover: What language Is van John McWorter.

 2. jan

  november 11, 2011 at 5:13pm

  Wat ik me wel altijd afvraag is: is het de weblog of het weblog

 3. els

  november 12, 2011 at 4:35pm

  Dat had ik met de schilderij of het schilderij….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)