“Pas op! Overstekende molen”……

Een verkeersbord met bovenstaande tekst, waarbij het woord “ganzen” voor de gelegenheid even was vervangen door “molen” werd gistermorgen onthuld door wethouder Van Nuijs, voordat ie op een knop mocht drukken om de operatie in gang te zetten. Want wat doen ze in Vaassen, een dorp in de gemeente Epe? Ze verplaatsen een hele korenmolen met wieken en al ( in de vreugdestand! )naar de overkant van de straat. De molen van Daams, zoals die bekend staat, moet vijf meter verhoogd worden.

Er wordt in het dorp hoogbouw gepleegd en daardoor zou de molen op zijn plaats geen wind meer vangen en dat kan natuurlijk niet. Hij heeft de oudste rechten, ondanks de nieuwe tijd. Ik vind het mooi, dat men zoveel historisch besef heeft, dat men van de molen geen monument maakt waar je alleen maar naar kunt kijken, zo van : jammer dan, maar dat hij door de verhoging in werking kan blijven. Nadat hij in twee dagen met een snelheid van 3,3 milimeter per minuut aan de overkant tijdelijk op een pleintje wordt gezet, gaat ie over een poosje net zo spectaculair weer terug om op zijn verhoogde fundament te worden gezet. Ze moeten dat verkeersbord dus nog maar even bewaren.

Over ‘windvangers’ gesproken: ik las, dat buren ruzie hebben gekregen over een zogeheten windvanger. Ik heb moeten opzoeken wat dat was. En nou blijken we d’r zelf een te hebben, zeg! Ik geloof, dat die toen ik ‘m kocht, tig jaar geleden, windgong werd genoemd. De onze is van bamboe en maakt als het waait een mooi uitheems geluid. Hij hangt ver van het huis onder de poort dus daar heeft niemand last van.

Dat was bij die ruziënde buren wel anders. Misschien was die windvanger wel van metaal of zo en die maken inderdaad een irritant geluid als je er lang naar moet luisteren. Als er overleg is gepleegd om dat ding weg te halen, je mag hopen dat ze dat eerst gedaan hebben, en de buren doen het niet, dan kán je je voorstellen dat je op een gegeven moment een schaar pakt om het touwtje door te knippen. Dat mag niet, maar dat je buurvrouw je van de weeromstuit met háár schaar in je arm steekt, dat mag natuurlijk ook niet!

Nee, dan Vaassen! Een hele mólen! En alle buren kwamen kijken………

9 reacties op ““Pas op! Overstekende molen”……

 1. Sandra

  maart 28, 2012 at 9:31pm

  Is een aardige variant op met molentjes lopen…

 2. fien

  maart 30, 2012 at 10:20am

  Zag dat Irene me al voor is geweest met de tip bij Mack.
  Drie dagen druk in de tuin. Dan lees je alles een beetje achteraf.
  Maar op deze foto zie je goed hoe hij of zij nou loopt.

 3. Hannie (je nicht)

  maart 31, 2012 at 11:41am

  Weer erg genoten van je stukjes. Mail je me even over de neven/nichtendag?

 4. Peter Weehuizen

  maart 31, 2012 at 12:01pm

  De borden in kwestie zijn inmiddels gestolen, zou dat Apeldoornse invloed zijn?

 5. els

  maart 31, 2012 at 6:16pm

  @Peter: Néé, toch? Ben ik even blij, dat Vaassen gemeente Epe is, zeg! We krijgen hier toch al van zoveel de schuld en staan nog onder curatele ook……

 6. Cor

  maart 31, 2012 at 9:25pm

  Zo’n windgong hebben wij dus ook ooit gehad. Een achterbuurvrouw kwam op enig moment ook klagen, dat dat ding altijd geluid maakte. En dat ze daar helemaal gestoord van werd. We hebben (om de lieve vrede te bewaren) de windgong maar naar binnen gehaald.

 7. els

  april 1, 2012 at 12:24pm

  @Cor: Had die ruziënde buurvrouw dat nou ook maar gedaan. Lieve vrede is belangrijk!

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)