De vis wordt duur betaald, oud ijzer ook…..

Om te beginnen heb ik niks met hengelsport. Dat heeft met het zieligheidsgehalte voor de vissen te maken. Het zal je maar gebeuren: zo’n haak door je lip! Die zijn tegenwoordig dan wel zonder van die weerhaakjes, heb ik me laten vertellen, zodat de vissen eventueel makkelijker zijn terug te zetten, maar toch. Het lijkt me geen pretje.

Ze hebben trouwens hele discussies gehouden over het feit of vissen wel gevoel hebben. Maar als je ze na hun verscheiden terugziet met van die starende oogjes en zo’n open bekje, kun je toch niet anders vinden dan dat ze er dramatisch uitzien. Dus ik heb de neiging om te denken van wel. Vissen hebben wel het ongeluk dat ze gezond zijn voor mensen en ook erg lekker, maar daar heb ik het nu dan maar even niet over.

Er is hier in Apeldoorn een Jeugdhengelsportvereniging, die van tijd tot tijd om de verenigingskas te spekken het Apeldoorns Kanaal schoonmaakt. Dan hengelen ze niet naar de vissen, maar naar de rotzooi die in het water ligt. En dat is nogal wat. De laatste keer hadden ze een hele berg ouwe fietsen en ander spul dat zó naar de schroothandel kon als oud ijzer. Ze hadden al berekend met elkaar, dat een en ander wel 150 euro zou kunnen opbrengen. Mooi resultaat van al hun werk.

Maar toen ze later terugkwamen bij hun hoop ouwe troep bleek dat alles al was weggehaald. Gejat, kun je ook wel zeggen. De teleurstelling was groot. Alles voor niks gedaan! Nu is er vast wel iemand, die in de krant leest over hun pech en die die pegels even doneert. Zo zijn ze hier wel in Apeldoorn. En die komt vást in de krant, hoor! Al is De Stentor natuurlijk niet De Telegraaf. Maar ik heb er alle vertrouwen in. En dan kan de vereniging de jeugd weer verder laten hengelen. Naar vissen, ja.

De enige keer dat ik ooit heb gevist was toen ik, alweer lang geleden, die gezellige man aan de haak heb geslagen……..

2 reacties op “De vis wordt duur betaald, oud ijzer ook…..

  1. els

    mei 4, 2012 at 12:53am

    Nou, om je de waarheid te zeggen heb ik nog wel wat moeite moeten doen, hoor! Zo’n eigenzinnige Fries kan nog aardig tegenspartelen….

Geef een reactie

Naam en email velden zijn verplicht. (emailadres wordt niet gepubliceerd)